Vikipeedia kutsub osalema teaduseteemalisel fotokonkursil

teadus.postimees.ee
Copy
Kaspar Kallipi pika säriajaga ülesvõte töötavast röntgenkristallograafist, mis võitis 2015. aastal üldkategoorias esikoha.
Kaspar Kallipi pika säriajaga ülesvõte töötavast röntgenkristallograafist, mis võitis 2015. aastal üldkategoorias esikoha. Foto: Kaspar Kallip

Teadusfoto 2021 on 1. novembrist kuni 15. detsembrini toimuv konkurss, mille eesmärk on populariseerida teaduse tegemist ja jäädvustamist. See on osa ülemaailmsest teadusfotode võistlusest.

Võistlus toimub MTÜ Wikimedia Eesti eestvedamisel alates 2011. aastast ning seda peetakse iga kahe aasta järel. Algselt üle-eestiline võistlus kasvas 2015. aastal üleeuroopaliseks ning 2017. aastal ülemaailmseks. Kogutud pildid on aga Wikimedia keskkonnas vabalt kasutuses ning see annab neile võimaluse jõuda võimalikult paljude huvilisteni.

Vikipedist ja Wikimedia Eesti juhatuse esimees Ivo Kruusamägi tõstab esile teadusfotode fotograafia võimalusi avardavat olemust. «Kui see valdkond tegeleb elektromagnetkiirguse, tavaliselt küll selle võrdlemisi kitsa osa ehk nähtava valguse jäädvustamise ja edasiandmisega, siis fotograafia tõeline jõud tuleneb sellest, et see aitab meil end lahti murda inimsilmaga seotud piirangutest. Me saame tabada teisi lainepikkusi, fookustada oma pilku üksikutele aatomitele või püüda kaugete galaktikate kuma.»

Kruusamägi sõnul on loomulik, et inimesi, keda paelub entsüklopeediline teave, vaimustavad ka parimad teadusfotod. «Ütles juba Leonardo da Vinci, et vahel on just pildid kõige sobivam vorm teabe esitamiseks,» sõnas Kruusamägi, kes pälvis 2016. aastal võistluse korraldamise eest Eesti Teadusagentuuri väljaantava teaduse populariseerimise auhinna.

Konkursile on oodatud fotod nii teaduse tegijatest, uuritavatest objektidest kui ka teaduse tegemise protsessist üldisemalt. Rahvusvahelisel võistlusel on seitse kategooriat, muu hulgas on oodatud fotod näiteks loodusest, astronoomiast ja teadlastest. Osalejate seast valitakse välja Eesti aasta teadusfotograaf ning pildid, mida saata edasi ülemaailmsesse finaali, võistluse lõpetamine ja võitjate autasustamine toimub jaanuaris 2022. Autasustatakse iga võistluskategooria võitjat, lisaks on võistlusel võimalik võita eriauhindu. Rahvusvahelised teadusfoto võitjad selguvad kevadel 2022.

Varem on Eesti aasta teadusfotograafiks valitud Ivar Jüssi (2006), Heiti Paves (2007 ja 2013), Timo Palo (2011), Toomas Jagomäe (2012), Tavo Romann (2015 ja 2019) ning Kertu Liis Krigul (2017). Korduvalt on Eesti autorite looming jõudnud ka rahvusvahelisse finaali ning Maxim Bilovitskiy on kahel aastal Eestisse toonud võidu mittefotofailide kategoorias.

Konkurssi korraldab MTÜ Wikimedia Eesti. Eriauhindadega toetavad ajakirjad Horisont ja Eesti Loodus ning kaartide loomisega tegelev ettevõte Regio. Võistluse peasponsor on puidutööstusettevõte Aru Grupp. Eesti žüriisse kuuluvad Jaak Kikas (esimees), Ivo Kruusamägi, Ulvar Käärt, Jaan-Juhan Oidermaa, Arko Olesk ja Urmas Tartes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles