AK ⟩ Tehisintellekt astub psühhiaatrite varjust välja inimesi ravima (1)

Eduard Maron
, psühhiaater ja õppejõud
Copy
Hüljatud psühhiaatriakliinik Ameerika Ühendriikides.
Uued lahendused nii psühhiaatrias kui ka psühhoteraapias viivad paratamatult olukorrani, kus rööbiti arstidega töötavad tehisintellektsed robotid vähendavad vajadust statsionaarse psühhiaatrilise ravi järele.
Hüljatud psühhiaatriakliinik Ameerika Ühendriikides. Uued lahendused nii psühhiaatrias kui ka psühhoteraapias viivad paratamatult olukorrani, kus rööbiti arstidega töötavad tehisintellektsed robotid vähendavad vajadust statsionaarse psühhiaatrilise ravi järele. Foto: Piqsels

Tehisintellekt, masinaõpe, digitaalne fenotüpiseerimine ehk tunnuste järgi klassidesse jagamine, chatbot-tehnikad (juturobotid), virtuaalne terapeut – kõik need on osad nüüdisaegsete psühhiaatrite ehk kohutavaimast õudusunenäost. Need on osad «robotitest», mis ühel päeval võivadki asendada psühhiaatreid.

Psühhiaatriat peetakse tänini pigem «kunstiks» ja seda suurel määral just seetõttu, et selles vallas on diagnoosimisel üsna vähe kasutusel diagnostilisi biomarkereid ning paraku napib ka teaduslikku asjatundlikkust. Psühhiaatrid seisavad silmitsi uue reaalsusega: võimsa ja kiire tehnoloogilise revolutsiooniga.

Psühhiaatria, kliiniline psühholoogia ja kõik teised vaimse tervise küsimustega tegelevad meditsiinivaldkonnad jäävad alati n-ö isiklikuks elukutseks. Intiimset arsti-patsiendi suhet ei saa neil väljadel suhtlusrobotite, nutitelefonide või telemeditsiini vahendite kaudu üles ehitada, kuigi need lahendused võivad leevendada olukordi, kui terapeuti oleks kohe vaja. Kogu maailmas on puudus arstidest ja siis võibki neil olla vaja õppida, kuidas kasutada tehnoloogiaid üha rohkem ja rohkem koos oskusega, kuidas pakkuda ekraani vahendusel nii tarkust kui ka empaatiat, kaitstes samas isiklikke andmeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles