Eestis loodi terrorirünnakute ohvrite päästmiseks uudne lahendus

Postimees
Copy
NATO rahastatud projekti osa meeskonnast «Science for Peace and Security Programme»
NATO rahastatud projekti osa meeskonnast «Science for Peace and Security Programme» Foto: TalTech

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teadlaste juhtimisel jõuti lõpule projektiga, mille käigus loodi uudne lahendus terrorirünnakute ohvrite päästmiseks: rünnaku tõttu viga saanud sideseadmeid hakkavad asendama droonid. 

TTÜ Seebecki elektroonikainstituudi professori Muhammad Mahtab Alami sõnul on terrorirünnakute oht jätkuvalt Euroopa ja kogu maailma peamine julgeolekuprobleem: «Talibani võimule naasmine võib viia rünnakuteni mitte ainult Afganistanis, vaid ka näiteks Pakistanis ja Euroopas. Meie teadusprojekti käigus välja töötatud tehnoloogiad ja kogemused võivad pakkuda kiiret vastust riikide praegustele ja tulevastele julgeolekuprobleemidele,» kirjeldas ta. 

«Enim on terroristide sihiks avalikud ja suurte rahvahulkadega kohad, näiteks kaubanduskeskused ja lennujaamad, kus päästeoperatsioonide jaoks kriitilise info hankimine on aeganõudev ning sellele probleemile otsisimegi uurimisgrupiga lahendust,» loetles Alam, kes juhtis Eesti, Itaalia ning Pakistani teadlastest ja ekspertidest koosnevat meeskonda.

Projektis uuriti, kuidas muuta kommunikatsioonitehnoloogiate abil päästeoperatsiooniks vajaliku info hankimine palju kiiremaks ja automaatsemaks ning võtta selleks kasutusele droonid ja erinevad sensorid, aga ka ohvrite nutitelefonid ja kaamerad. «Inimesed saavad näiteks enda nutiseadmetega saata sellist päästeoperatsiooniks vajalikku infot, nagu kinnivõetud inimeste arv, asukoht ning terroristide arv piirkonnas. Droonid asendavad rünnaku tõttu viga saanud sideseadmeid,» lisas teadlane.

Projektiga oli seotud ka elektroonikasüsteemide looja, arendaja ning tootja Rantelon, kes andis sisendit ja tagasisidet meetodite, tehnoloogiate ja kasutusjuhtumite jaoks: «Kaalume projektist saadud teadmiste rakendamist tulevastes arendustes,» rääkis Ranteloni president Andres Taklaja.

Lisaks toimus koostöö Pakistani riigiasutuse ja ülikoolidega Pakistanist, Itaaliast ja Suurbritanniast, kus töö uute teadmistega jätkub. «Loodan väga, et nii teadlased kui ettevõtjad saavad selle projekti tulemustest kasu. Lisaks sellele, et Rantelon kaalub projekti tulemuste kasutamist enda arendustes, kajastuvad projektist saadud teadmised ja oskusteave kolme ülikooli õppekavades, magistri- ja doktoritöödes. Projektis kogutud andmed ja rakendused on avatud kõigile, et neid edasi arendada,» kinnitas Alam.

Alami sõnul on terrorirünnaku korral oluline iga andmekild ning info saamiseks kulunud aeg kriitilise tähtsusega nii inimeste päästmiseks kui ka infrastruktuuri kaitsmiseks. Kui mobiiltelefoniga abi kutsuda ei saa või kui infrastruktuur on kahjustunud, võib inimeste päästmine ja olukorra kontrolli alla saamine tema sõnul võtta tunde.

Kommunikatsioonitehnoloogiate kasutamine terrorirünnakutega seotud olukordades on uus ja seni väheuuritud valdkond, kus ülikooli teadlased on oma meeskonnaga teed rajamas. Projekti rahastatakse NATO teaduse programmist «Science for Peace and Security Programme».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles