New Scientist ⟩ Judinaid tekitav kärbeste ringmajandus: sõnnikust saab jäätis

, New Scientist, kaasautor
Copy
Nii kogutakse kokku kärbeste munad.
Nii kogutakse kokku kärbeste munad. Foto: CAROLINE CHIA

Prrrrrr. Keskmine inimene leiab ilmselt, et kärbseparve sumina sees töötamine on pisut ärritav ja ehk haarab ta isegi rulli keeratud ajalehe järele. Keiran Whitakerile on see aga jätkusuutlikuma tuleviku taustamuusika. See, ja ehk lootus saada rikkaks: Whitakeri firma Entocycle kasvatab kärbseid spetsiaalses laboris, lühikese jalutuskäigu kaugusel Tower Bridge’ist Londonis. Entocycle’i ambitsioon on nad saata igasse Briti koju. Toiduna.

Need kärbsed ei ole mingid tavalised putukad. Nad on suuremad kui keskmine kodukärbes, kuid ka palju loiumad. Nad ei söö midagi, seega ei vaja nad ei suud ega seedesüsteeme, mis tähendab ühtlasi, et nad ei ole võimelised hammustama. Nad ei ole kahjurid ega saa ka haigusi levitada. Kärbeste kohta nad ka lendavad üsna vähe. Kui nad seda üldse teevad, siis tundub, et nad tegelikult seda ei viitsigi – seega on ka lihtne neid kinni püüda.

See on kärbseliik Hermetia illucens, inglise keeli must sõdurkärbes (black soldier fly). Kui juba neist vaimustute, siis oodake ainult nende lastega kohtumist.

Kärbseliigi Hermetia illucens vastsed on kõva sõna jätkusuutliku tuleviku kontekstis. Neid saab kuivatada ja lemmikloomadele sööta. Neid saab kasutada söödana tehistingimustes peetavate kalade ja loomade jaoks ning seega vähendada ookeanide reostussurvet. Nendega saab loomasöödas asendada soja, seega päästavad nad ka vihmametsi.

Nad suudavad seedida kõiki inimjäätmeid, sealjuures märkimisväärselt kasvuhoonegaase tekitamata. Neid saab töödelda omamoodi plastiks. Neid saab küpsetada leivaks ja küpsisteks ning segada jäätise sisse. Nad maitsevad natuke nagu pähklid.

«Tegemist on maailma kõige hipsterlikumate putukatega,» ütleb Whitaker nende toidulauale viidates. Vastsetena söövad tema kärbsed vaid kõige nooblimaid ülejääke kohalikust väikepruulikojast ja naaberkohvikutest. Samal ajal kui rongid London Bridge’i rongijaamast sisse ja välja sõidavad, teevad putukad allpool vilgast tööd raalide ohjatud keskkonnas, kus neid loendatakse ning arvestatakse, kui palju toitu nad vajavad. Selgub, et toitu on vaja kohutavalt palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles