CERNi delegatsioon väisab Eesti ettevõtteid

teadus.postimees.ee
Copy
CERNi rahvusvaheliste suhete direktor Charlotte Warakaulle
CERNi rahvusvaheliste suhete direktor Charlotte Warakaulle Foto: Sintija Zandersone

Eestis viibib neljapäevasel visiidil kõrgetasemeline Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni (CERN) delegatsioon, kes kohtub ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Andres Suti, ministeeriumite, ülikoolide, teadusasutuste, ettevõtlusorganisatsioonide ja ettevõtetega. Eesti on CERNi assotsieerunud liige alates selle aasta veebruarist.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul on koostöö CERNiga hoogsalt käima läinud ning seda kinnitab ka CERNi visiit Eestisse. «Koostöövõimalused nii suure organisatsiooniga puudutavad väga erinevaid valdkondi. Paljud Eesti ettevõtted on  tegemas oma esimesi teadmusmahukaid projekte ja CERN võiks olla neile üheks suureks väljundiks ja koostööpartneriks. Hea näide on Eesti ettevõte Miltton Events, kes lõi hiljuti CERNile lahenduse 3D-keskkonnas virtuaalsündmuse loomiseks,» tõi minister esile.

«Eesti on sellest aastast CERNi liige ning sellega seoses on avanenud uued koostöökanalid nii teadmussiirde, teaduskoostöö kui ka ettevõtluse osas. Täpsemalt – Eesti ettevõtted saavad nüüd CERNi hangetel osaleda,» ütles EASi CERNi projektijuht Robert Aare ning lisas, et EAS saab ettevõtteid aidata nii hangetel osalemisel kui ka näiteks teadmussiirde küsimustes.

Haridus- ja teadusministeeriumi teadusnõuniku Mario Kadastiku sõnul annab CERNi liikmelisus Eestile ka suure võimaluse ekspertkogemuse omandamiseks.

Näiteks lõppes sel esmaspäeval, 11. oktoobril sügisvoor CERNi tehniliste koolituste programmile, kuhu kandideeris ka 15 eestlast. Programmi raames veedavad valituks osutuvad tudengid CERNis 4–12 kuud ning omandavad maailmatasemel teadmisi ja töökogemust paljudes valdkondades, näiteks jõuelektroonika, robootika, tehisintellekt, ehituskonstruktsioonid, mikrokiipide vastupidavus. Programmis osalemine oli võimalik esimest korda, sest erinevalt füüsikute koolitusprogrammidest on see avatud vaid liikmesriikidele.

«Inimeste treenimine maailma tasemel teaduskeskuses on parim võimalik investeering uute tehnoloogiliste teadmiste omandamiseks, mis otseselt saavad panustada ka siinse kõrgtehnoloogilise tööstuse arengusse,» ütles teadusnõunik.

Esmaspäeval kohtus delegatsioon ministeeriumite, Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ning keemilise ja bioloogilise füüsika instituudiga. Samuti tegid CERNi inimesed ülevaate oma valdkondade tegevustest ja väljakutsetest. Teisipäeval toimusid kohtumised ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Andres Suti ja ettevõtlusorganisatsioonidega, samuti tutvustas CERN näiteks oma hankereegleid.

Kolmapäeval ja neljapäeval külastab delegatsioon Eesti ettevõtteid – näiteks Hanza Mechanics, Enics, Silmet, Evikon, Harju Elekter, Testonica, Elrato, Ecolane, Electroair, Estel, Energiatehnika ja Skeleton. Delegatsiooni visiiti korraldas EAS koostöös välisministeeriumi, haridusministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga.

Delegatsiooni kuuluvad CERNi rahvusvaheliste suhete direktor Charlotte Warakaulle ning 17 erineva osakonna juhti ja spetsialisti.

CERN on Šveitsi ja Prantsusmaa piiril asuv rahvusvaheline organisatsioon, mis haldab maailma suurimat osakestefüüsika laborit ja võimsaimat osakestekiirendit LHC. CERNi peamised uurimisvaldkonnad on elementaarosakeste füüsika ja tuumafüüsika.

CERNi liikmestaatus loob uusi võimalusi Eesti ettevõtetele, teadusasutustele, teadlastele ja inseneridele rahvusvahelisel tasemel. EAS on CERNi-suunalise rahvusvahelise koostöö edendaja Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles