New Scientist ⟩ Akustiline nõiakunst - helilainete abil neerukividest priiks

, New Scientist, kaasautor
Copy
Inimesi maagiline kiirtekimp veel maast tõsta ei suuda. Küll on aga väiksemate objektide liigutamiseks mõeldud akustiliste haardekimpude tehnika arenemas aina kiirenevas tempos.
Inimesi maagiline kiirtekimp veel maast tõsta ei suuda. Küll on aga väiksemate objektide liigutamiseks mõeldud akustiliste haardekimpude tehnika arenemas aina kiirenevas tempos. Foto: Pixabay

«Tähelaev lülib välja oma varpmootorid ja avastab end vaenlase hävitaja kõrvalt. See tsivilisatsioon ei tundu sõbralik ning hävitaja näib sättivat valmis oma relvasüsteeme – ega muuks kui rünnakuks. Tähelaeva kapten annab käsu kiirelt põgeneda – kuid midagi on ometi lahti? Meie kangelased koos tähelaevaga on haardekimpu haaratud! Aeglaselt, aga järjekindlalt imetakse nad hukatusse.» Sobilik ulmefilmi stsenaariumi jaoks, kas pole?

Siiski on ühel osal sest ulmeloost teadusega rohkem pistmist, kui esialgu tarvata võiks. Need on ulmelistena näivad haardekimbud. Vaadates praegusi arenguid teaduse ja tehnika vallas, on need tegelikkuseks saanud. Iseenesest pole maa kohal hõljumise soovi korral vaja muud, kui suurt ja piisavalt võimsa propelleriga ventilaatorit. Siiski on tänaseks loodud ka muid tehnilisi lahendusi, milleks on seadmed, mis võimaldavad objektide täpset õhus hõljutamist ja nende liigutamist muutuva kiirusega ning ka nende paigutamist vägagi täpselt etteantud kohtadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles