Matsalu loodusfilmide festivali võiduteos räägib ökosüsteemi haprusest

BNS
Copy
Foto: Lihula Kultuurimaja noored

Matsalu loodusfilmide festivali võistlusprogramm (MAFF) pandi kokku ligi tuhandest filmist. Sel aastal võitis Rootsi film «Maa: Helitu», mis räägib sellest, kuidas Kagu-Hiinas Sichuani provintsis asuvas Hanyuani orus on mesilased pestitsiidide ja monokultuuride laialdase kasutamise tõttu välja suremas.

Sellel lopsakal maastikul, mis varjab kokkuvarisemise äärel ökosüsteemi, teevad kolm taluperet põllul kõvasti tööd, et kindlustada oma laste tulevik. Nende lood paljastavad universaalse inimkonflikti – raskuse valida oma lähedaste vahetute vajaduste ning laiema pildi, planeedi ja inimkonna heaolu vahel.

«Suurepärase filmi märk on see, et ta kõneleb kordades rohkem, kui žürii suudab oma kokkuvõttesse mahutada. Võidufilmi puhul on tegemist väga erilise teosega, mis haarab esimesest hetkest, mil kaadrisse ilmuvad õitest rasked kirsipuud. Nende ümber ei tiiruta mesilased, selle asemel tolmutab õisi väsinud Hiina vanapaar pikkade keppide otsa kinnitatud tupsukestega. Inimene tegemas mesilase tööd, helpimas omaenese suppi, on lummav metafoor inimeseks olemise absurdile – ühe liigi võimele domineerida teiste üle, süsteemis, kus domineerimine ise tähendab paratamatult hukatust,» kirjeldas filmi rahvusvaheline žürii.

Võidufilmi produtsent Marina-Evelina Cracana tänas oma videotervituses MAFFi žüriid tunnustuse eest seitse aastat kestnud filmiprotsessile.

Festivali peakorraldaja Silvia Lotman ütles, et kui MAFF on lähenemas oma 20. sünnipäevale ning aastate jooksul on festivalilt läbi käinud ligi tuhat filmi, on siiski iga aasta võimalik loodusfilmisõbral leida enda jaoks midagi uut.

«Tore on näha, et üle maailma luuakse nii palju eriilmelisi loodusfilme ning eelkõige, et nende tegijad leiavad üles ka Matsalu loodusfilmide festivali, kuhu oma filme saata ning ise kohale tulla.»

MAFFi pühapäevane päev on Lihulas traditsiooniliselt pühendatud võidufilmidele ning annab võimaluse neile, kes varem kohale jõudnud ei ole, saada osa festivali parimatest linastustest.

Festival on nüüdseks kasvanud juba 12-päevaseks rahvusvaheliseks ürituseks, mis ulatub Lihulast välja Pärnusse, Narva, Tallinnasse, Tartusse ja mujale.

Iga-aastasel festivalil tuuakse vaatajani lai valik uutest loodusfilmidest üle maailma. Programmi mahuvad linateosed nii metsikust loodusest, inimtegevuse ja looduse koosmõjust, keskkonna jätkusuutlikkusest ja looduskaitsest, ekspeditsioonidest ja uurimisretkedest kui ka põlisrahvaste elust.

MAFFil linastub kuuskümmend uut loodusfilmi, millest kolmandik rahvusvahelises võistlusprogrammis. Filmid võistlevad kahes kategoorias: «Loodus» ning «Inimene ja loodus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles