New Scientist Gripiga peaks elama nagu koroonaviirusega, mitte vastupidi (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Haigena tööl käimine ja muu hoolimatu käitumine põhjustavad nakkushaiguste edasikandumist igal aastal.
Haigena tööl käimine ja muu hoolimatu käitumine põhjustavad nakkushaiguste edasikandumist igal aastal. Foto: Erik Prozes

Aastate eest, kui haiglas terviseuuringute alal töötasin, korjasin üles nakkuse, mis meie majas kontrollimatult levis. Otsustasin koju jääda, aga ma ei tundnud end nii halvasti, et ei oleks saanud kodust tööd teha. Minu ülemus aga tuletas mulle meelde, et haiglal on poliitika: kui oled liiga haige, et tööle tulla, oled sa ka liiga haige, et kodust tööd teha, kirjutab New Scientisti autor Jonathan Goodman.

Kuigi see reegel tundub olevat põhjendatud, võisid selle mõjud olla ohtlikud: selleks, et vältida haiguspäeva võtmist ja graafikust maha jäämist, oleksid paljud inimesed siiski oma kabinetti suundunud, riskides haiguse levitamisega.

Paljudel ettevõtetel on nüüdseks reeglid, mis keelavad töötajatel haigena tööle ilmuda. Kuid selleks, et rõhutada midagi, mis peaks olema elementaarne eetiline norm – haigestunud inimene peaks vastutama selle eest, et ta haigust edasi ei kannaks – oli vaja üleilmset pandeemiat. Üks COVID-19 pandeemia õppetunde on, et rahvatervis on igaühe vastutus – või vähemalt peaks seda olema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles