New Scientist ⟩ Piima nimel sõtta – kas ikka tasub?

Graham Lawton
, New Scientist
Copy
Tainastki eralduva süsihappegaasi tõttu kergitava pärmiraku sünd. Seeneriigi esindajate hulka kuuluvaid pärme on teada umbes 1500 erinevat liiki. See on vaid 1% kogu seenriigist.
Pärmide abil valmistatakse nii õlut kui veini.
Geneetiliselt muundatud pärme kasutatakse kemikaalide ja ravimite valmistamiseks. Ka toidurevolutsioonis on neil oluline roll - olla efektiivseteks valkude ning muude toidu komponentide tootjateks. Pärmirakkude läbimõõt võib ulatida 3 mikromeetrist kuni 40 mikromeetrini. 
Tainastki eralduva süsihappegaasi tõttu kergitava pärmiraku sünd. Seeneriigi esindajate hulka kuuluvaid pärme on teada umbes 1500 erinevat liiki. See on vaid 1% kogu seenriigist. Pärmide abil valmistatakse nii õlut kui veini. Geneetiliselt muundatud pärme kasutatakse kemikaalide ja ravimite valmistamiseks. Ka toidurevolutsioonis on neil oluline roll - olla efektiivseteks valkude ning muude toidu komponentide tootjateks. Pärmirakkude läbimõõt võib ulatida 3 mikromeetrist kuni 40 mikromeetrini. Foto: Jürgen Berger, Maria Langegger/Flickr

2014. aastal haukas äsja vegan-elustiili valinud biotehnoloog Ryan Panday rõngassaia, mille poolte vahele oli määritud üsna maitsetut ja voolavat sojast valmistatud valkjat ollust. See pidi meenutama toorjuustu.

Panday jaoks oligi enda dieedimuutuse järgselt kõige keerulisem just piimatoodetest loobumine. Halva määrdejuustuga tutvumisest mõjutatult sai Pandayst mõni aeg hiljem koguni jäätisetootja.

​Täna on Pandya loonud toidurevolutsiooni eesliinil tegutseva ettevõtte Perfect Day. See toodab ja müüb lehmavabalt toodetud piima. Lehmade asemel on bioreaktoris kasvavad geneetiliselt muundatud mikroorganismid, mis toodavadki piimavalke. Need mitte ei meenuta piima, vaid ongi sama mis piim. Perfect Day pole veel hea määrdejuustu retsepti läbi hammustanud, kuid see, mis neil õnnestub vaieldamatult, on jäätis. Täna on see teadaolevalt ainus bioreaktoris piimavalke valmistav ettevõte, kel oma toodegi müügis. Kindlasti ei jää see viimaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles