New Scientist 2021. aasta parimad fotod elurikkusest

, New Scientist, kaasautor
Copy
BMC Ecology and Evolution fotograafiakonkursi võidutöö
BMC Ecology and Evolution fotograafiakonkursi võidutöö Foto: Kristen Brown / SWNS

Järgnev vapustav pildivalik näitab maailma elurikkust, et selle kaitsmise olulisust rõhutada. Allpool on mõned selle aasta teadusajakirja BMC Ecology and Evolution fotograafiakonkursi võidutööd – konkurss kutsus teadlasi üles esitama fotosid, mis nende arvates looma- ja taimeriigi mitmekesisust näitlikustavad.

Loo põhipilt on konkursi üldvõitja. Autor Kristen Brown jäädvustas selle makrellide perekonda kuuluvate kalaparve Heroni saarel Suurel Vallrahul. Ta soovib sellega tähelepanu juhtida kontrolli alt väljunud kliimamuutuse, reostuse ja ülepüügi kriisile, mis maailma ookeanides valitseb.

Allpool on populatsiooniökoloogia kategooria võidupilt, mille jäädvustas evolutsioonibioloog Roberto GarcíRoa. Pildil on termiidid, kes kasutavad oma teekonnal üle Malaisa metsa mahajäetud köit.

«Väike suur rännak»
«Väike suur rännak» Foto: Roberto García-Roa / SWNS

Järgmise pildi autor on Kseniya Vereshchagina, ökoloog, kes uurib Baikali järve Siberis. Tema foto oli üks üldkategooria finalistidest. See kujutab Eulimnogammarus verrucosust, kellel kehal on kohev parasiitnakkus. Nimelt nõrgestab rasketööstuse ja turismi mõju järves nende koorikloomade immuunsust, muutes nad parasiitidele vastuvõtlikumaks.

Foto: Kseniya Vereshchagina / SWNS

Käitumisökoloogia kategooria pani samuti kinni GarcíRoa – sel pildil on jäädvustatud herilane, kes on Ecuadori bioloogiajaama seinal tabanud ämbliku.

«Jahimees»
«Jahimees» Foto: Roberto García-Roa / SWNS

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkis Mariliis Kolk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles