New Scientist ⟩ Kooliaasta algus nõuab sanitaarrevolutsiooni

Graham Lawton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Koolid on viiruse leviku kontrollimise nõrgim lüli.
Koolid on viiruse leviku kontrollimise nõrgim lüli. Foto: Dirceu Portugal

Nüüd, kui päevad jäävad järjest lühemaks ja lapsed üle terve põhjapoolkera hakkavad end tagasi kooli sättima, on kolm sõna, mis tuleks kirjutada igale tahvlile: ventilatsioon, ventilatsioon, ventilatsioon.

«Ventilatsioon on kriitiliselt oluline Covid-19 kontrollmeede,» ütleb Leedsi ülikooli keskkonnainsener, Suurbritannia valitsuse hädaolukordade teadusnõukoja (SAGE) liige Cath Noakes.

Koolid on viiruse leviku kontrollimisel eriti nõrk lüli – need on paksult täis vaktsineerimata lapsi, kellele on füüsilise distantsi hoidmine väljakutse. Kuid ­ventilatsioonimantrat tuleks korrata tegelikult ­kõigis kohtades, kuhu koondub ­korraga palju inimesi: kontorites, ­pubides, restoranides, ülikoolides, jõusaalides, tervishoiuasutustes, meelelahutuskohtades, avalikes tualettides, pühakodades ja ühissõidukites.

2021. aasta märtsis andis WHO välja uued juhised ventilatsiooni kohta. «Eriti suur oht koroonaviirusega nakatumiseks on rahvarohketes ja ebapiisavalt ventileeritud ­ruumides… Sellistes keskkondades levib viirus piiskade või aerosoolide kaudu tõhusamalt, seega on ettevaatus­abinõude kehtestamine veel tähtsam,» teatasid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles