Pilk taevasse ⟩ Ööl vastu taasiseseisvumispäeva võib taevas märgata Jupiteri

Taavi Niittee
, Tõrva Astronoomiaklubi liige
Copy
Jupiteri võib üsna hästi näha ka peale vastasseisu möödumist
Jupiteri võib üsna hästi näha ka peale vastasseisu möödumist Foto: Russell Atkin / SWNS.COM

Nagu juhtus Saturniga paari nädala eest, jõuab ööl vastu taasiseseisvumispäeva meiega vastasseisu Päikesesüsteemi suurim planeet Jupiter. See tähendab, et Maa liigub Päikese ja Jupiteri vahelt läbi ning kahe planeedi omavaheline kaugus on aasta väikseim.

Rooma peajumala nime kandvat Jupiteri on paljud kindlasti märganud viimaste kuude ja nädalate öötundidel lõunataevas kõigist tähtedest palju-palju heledamalt säravat. Temast paarkümmend kraadi lääne pool (paremal) paistab Saturn.

Vastasseisu ajal, siis kui Päikese ümber liikuv Maa aeglasemale Jupiterile n-ö järele jõuab, lahutab kaht planeeti «vaid» 600 miljonit kilomeetrit (neli korda rohkem, kui Maa ja Päikese vahemaa) ning meie vaatenurgast on hiidplaneet täielikult valgustatud. Jupiter tõuseb sellel ajal umbes kell 21 õhtul kagust ning saavutab oma kõrgeima punkti lõunasuunal (umbes 17 kraadi) astronoomilisel keskööl ehk suveajas umbes kell pool kaks.

Kui pilved või töö Jupiteri öist vastasseisu vaatlemist segavad, siis pole vaja meelt heita. Kuigi tehniliselt on Jupiter kõige heledam ja suurem just vastasseisu ajal, ei suurene vahemaa tema ja meie vahel ka tulevate nädalate jooksul väga dramaatiliselt. Seega võimalusi selle vaatlemiseks peaks lähiajal avanema veel küll ja küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles