Teadlased panid hiirte vanusega kadunud mälu taastuma

teadus.postimees.ee
Copy
Inimese aju molekulid ja struktuurid on samasugused kui närilistel, seega võiks sarnane lahendus toimida ka inimeste peal. Pilt on illustreeriv.
Inimese aju molekulid ja struktuurid on samasugused kui närilistel, seega võiks sarnane lahendus toimida ka inimeste peal. Pilt on illustreeriv. Foto: Stocktrek Images

Värskelt ajakirjas Molecular Psychiatry avaldatud uuringust selgub, et teadlased on leidnud viisi, kuidas eakate hiirte kehvenevat mälu märkimisväärsel määral taastada. Tegemist on väga tähendusrikka leiuga, mis viitab võimalusele ka inimeste vanusest tingitud mäluhäireid ennetada.

Uurimuses keskenduti küsimusele, kas aju perineuronaalse võrgustiku ehk PNNi (ingl k perineuronal net) manipuleerimine võib parandada aju neuroplastilisust ning leevendada vananedes ilmnevaid mäluprobleeme, vahendab New Atlas.

PNN on teatud rakuvaheainestruktuur ajus, mis stabiliseerib närvirakkude sünapseid. Neuroplastilisus on laias laastus aju võime muutuvate tingimustega kohaneda, ka näiteks vigastuste või haiguste korral, ning mälestusi luua. PNN aitab kontrollida aju neuroplastilisuse taset, heaks näiteks on, kuidas see pidurdab teatud hetkel väikelapse intensiivse arengu etapi, mil aju on välistele stiimulitele eriti vastuvõtlik ehk siis kõrge neuroplastilisusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles