Järelvaadatav ⟩ Pandeemia õppetunnid: kas ühiskondade sulgemine on aidanud meil viirusega võidelda? (4)

teadus.postimees.ee
Copy

2. septembril arutlevad teadlased ja ühiskonnategelased Fotografiskas pandeemia õppetundide üle. Postimees teeb konverentsist ka reaalajas otseülekande.

Konverentsi korraldajate soov on pakkuda arutelu koroonaviiruse pandeemiast ja sellega kaasnenud ühiskondade sulgemisest.

Konverents on jagatud kolme ossa, kus iga teemapüstituse järel toimub pooletunnine arutelu. Muuhulgas proovitakse leida vastuseid sellele, milliseid on endaga kaasa toonud ühiskondade sulgemine, kuidas see on seotud inimeste põhiõigustega ja milline on selle praktika mõju viiruse leviku kontrolli all hoidmisele.

Sunetra Gupta
Sunetra Gupta Foto: Erakogu

Üks esinejaid on  Oxfordi ülikooli teoreetilise viroloogia professor Sunetra Gupta. Ta on uurinud patogeenide populatsioonistruktuuride arengut, mis on pannud aluse universaalse gripivaktsiini loomisprotsessile, samuti on ta tegelenud ka malaaria ja COVID-19 nakkusdünaamika uurimisega. Tema töö on näide sellest, kuidas matemaatiline nakkushaiguste dünaamika modelleerimine on viinud arenguteni vaktsiinide valmistamises.

Ettekandeid ei peeta vaid loodus- ja täppisteaduste vaatenurgast, oma nägemusest räägivad ka ühiskonna- ja majandustegelased. Nende hulka on kutsutud ka Nick Hudson ja Paul Dolan.

Nick Hudson
Nick Hudson Foto: Erakogu

Hudson on laia rahvusvahelise finantskogemusega aktuaar (kindlsutusmatemaatika asjatundja) ning sage kõneisik ettevõtete ja investeeringute juhtimise ning teadmisteooria alal. Tema huvi mitmete sotsiaalse õigluse teemade vastu, sealhulgas identiteedipoliitika ja kodanikuõiguste ümber viisid ta asutama organisatsiooni PANDA (Pandemics ~ Data & Analytics). See organisatsioon on kriitiline nende kavade suhtes, mida on seni COVID-19 pandeemia osas ühiskondades rakendatud.

Paul Dolan
Paul Dolan Foto: Carl Goodwin

Paljutsiteeritud Paul Dolan on London School of Economicsi käitumisteaduste professor, kes konverentsil avab oma mõtteid praeguste pandeemiaga võitlemise meetodite kohta - ta ei ole sugugi kindel, kas need mitte hullemad pole, kui haigus ise. 

Oma uurimistöös on ta keskendunud õnne mõõtmisele ja käitumise muutmisele läbi kontekstide muutmise, milles inimesed oma valikuid teevad. Dolan on teinud koostööd poliitikakujundajate ja erafirmadega ning pühendunud käitumisteaduste populariseerimisele.

Konverentsi esimeses osas teeb ettekande ka Harvardi Ülikooli biostatistik ja epidemioloog professor Martin Kulldorff. Ta esindab muu hulgas ka arusaama, et praeguse pandeemia ajal ühiskondade sulgemine on kaasa toonud suurema kahju, kui seda on ja oleks põhjustanud suurem haigestumine. Kulldorf on mitme haigestumist ja epideemite kulgu jälgida ning analüüsida võimaldava arvutitarkvara loojate hulgas.

Sõna võtavad teiste hulgas ka endine õiguskantsler Allar Jõks ja Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar.

Loe rohkem ürituse Facebooki lehelt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles