Kuumalaine sulatab Gröönimaa jääd enneolematult kiiresti (2)

Copy
Jääväljade sulamine on üks selgemaid näiteid kliimasoojenemisest.
Jääväljade sulamine on üks selgemaid näiteid kliimasoojenemisest. Foto: PIC BY KERRY KOEPPING / CATERS N/Caters News Agency

Taani teadlaste sõnul põhjustas kuumalaine, mille ajal oli õhutemperatuur kuni 10 kraadi tavapärasest kõrgem, Gröönimaa jääkatte suure sulamise.

Kolmapäevast alates on Gröönimaad kattev jääkiht sulanud kiirusega 8 miljardit tonni päevas, mis on tavapärase suvise sulamisega võrreldes kaks korda kiirem tempo, öeldakse Taani teadlaste veebisaidil Polar Portal.

Taani Meteoroloogiline instituut teatas üle 20-kraadistest õhutemperatuuridest Põhja-Gröönimaal, mis on üle kahe korra kõrgem tavapärasest keskmisest suvisest õhutemperatuurist.

Nerlerit Inaati lennuväljal registreeriti neljapäeval 23,4 kraadi õhusooja, mis on kõrgeim õhutemperatuur mõõtmiste algusest alates.

Sellel päeval mõjutas kuumalaine suuremat osa Gröönimaast ning Polar Portali andmeil toimus selle tulemusel suur sula, millest tekkis piisavalt vett katmaks kogu Florida viie-sentimeetrise veekihiga.

Gröönimaa jää seni suurim sulamine toimus 2019. aasta suvel.

Kuid nüüd on piirkond, kus jää sulab, suurem kui kaks aastat tagasi.

Gröönimaa jääkiht on Maa suuruselt teine jäätunud magevee mass Antarktika järel, suurusega pea 1,8 miljonit ruutkilomeetrit.

Jääliustike sulamine algas 1990. aastal ning on 2000. aastast alates oluliselt kiirenenud. Viimastel aastatel on jäämass vähenenud neli korda rohkem kui enne 2000. aastat, ütlesid Polar Portali teadlased.

Ühe jaanuaris avaldatud Euroopa uurimuse kohaselt tõuseb ookeanide veetase Gröönimaa jää praegust sulamise kiirust arvestades 2100. aastaks 10 kuni 18 sentimeetrit, mis on varasemate prognoosidega võrreldes 60 protsenti rohkem.

Kui Gröönimaa liustikud täielikult sulaks, tõuseks ookeanide veetase kuue kuni seitsme meetri võrra.

Et aga suve esimene pool oli Gröönimaal jahe, sadas lund ja vihma, siis peaks jääkatte taandumine jääma tänavu normi piiresse, arvas Polar Portal. Jää sulamine kestab juunist septembri alguseni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles