New Scientist Paljude kliimamudelite usaldusväärsus on kahtluse alla seatud (2)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Lühiajalisi ekstreemseid ilmastikusündmusi on keeruline ette ennustada, sest kliimamudelite ajaskaalad on tavaliselt väga pikad.
Lühiajalisi ekstreemseid ilmastikusündmusi on keeruline ette ennustada, sest kliimamudelite ajaskaalad on tavaliselt väga pikad. Foto: PIYAL ADHIKARY

Rekordeid löövad kliimasündmused, nagu näiteks möödunud kuu enneolematult kõrged temperatuurid Kanadas, mis ületasid seniseid rekordeid pea 5°C võrra, on järgnevatel aastakümnetel üha tõenäolisemad, ütlevad värsked teadusuuringud. Kliimamudelite võimekus selliseid äärmuslikke sündmusi ette ennustada, on pärast pingelisi nädalaid kogu maailmas kahtluse alla seatud.

Erich Fischer ETH Zürichist on koos oma kolleegidega katsetanud arvutimudelitega, et aasta kuumima nädala keskmist maksimumtemperatuuri Põhja-Ameerika ja Euroopa osades simuleerida, et välja selgitada, kas ka mudelid suudavad välja tulla seniste rekorditega. Seda nad suutsid – mõnede heitestsenaariumite kohaselt toimuvad rekordid terve kraadi võrra, mitte 0,1°C või 0,2°C võrra, mida tavaliselt ennustatakse.

Teadlased järeldavad, et selliste sündmuste esinemise tõenäosus sõltub ka sellest, kui kiiresti meie planeet soojeneb, mitte vaid sellest, kui palju see juba soojenenud on (seni 1,1°C ja tõus jätkub). «Tegemist on tõesti muutuste määraga,» ütleb Fischer.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles