New Scientist Ka tulnukad võivad kliimamuutuste all kannatada

, New Scientist, kaasautor
Copy
Kunstniku nägemus planeedist TOI 700 d - maasarnane planeet, mis oma asub oma tähe suhtes elamiskõlblikus tsoonis. Kui ka seal oleks elu, võivad ka seal ühel hetkel tekkida kliimamuutused.
Kunstniku nägemus planeedist TOI 700 d - maasarnane planeet, mis oma asub oma tähe suhtes elamiskõlblikus tsoonis. Kui ka seal oleks elu, võivad ka seal ühel hetkel tekkida kliimamuutused. Foto: NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith (USRA) / HANDOUT

Teadlased on leidnud, et enamikul elamiskõlbulikest planeetidest võiks kütuste põletamise tagajärjel tekkida katastroofilised kliimamuutused.

Inimtegevus on Maad geoloogilisel tasandil mõjutanud, pannes aluse uuele ajastule, mida nimetatakse antropotseeniks. Adam Frank Rochesteri ülikoolist New Yorgis tahtis koos oma kolleegidega teada, kas midagi sellist võiks juhtuda ka teistel Maa-sarnastel planeetidel.

Nad alustasid oletusega, et tsivilisatsioonid tekivad planeetidel, mille esialgne süsihappegaasi tase ei ole elu kujunemist takistanud ning kus energiat tekitatakse algul põletamise kaudu – just nagu inimtsivilisatsiooni puhulgi. Samuti võtsid nad arvesse, kas planeedi kaugus oma tähest protsessile mõju võiks avaldada. «Põhimõtteliselt esitasime küsimuse, et kui Maa asuks kusagil mujal, kas kliimamuutused võiksid ikkagi toimuda,» selgitab Frank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles