New Scientist Robotkeemik otsib elu alguse keemilist koostist

, New Scientist, kaasautor
Copy
Robotkeemiku abil ei ole küll veel võimalik täpselt teada saada, kuidas elu kujunenud on, kuid see on sellegipoolest kasulik vahend vastusele lähemale jõudmiseks. Pilt on illustratiivne.
Robotkeemiku abil ei ole küll veel võimalik täpselt teada saada, kuidas elu kujunenud on, kuid see on sellegipoolest kasulik vahend vastusele lähemale jõudmiseks. Pilt on illustratiivne. Foto: HO

Miljardite aastate jooksul Maa peal elu tekkimises rolli mänginud ühendite ja väliste tingimuste taasloomine laboris on võimatu. Kuid automatiseeritud robot võiks märgatavalt lühendada aega, mis võimalike kombinatsioonide testimiseks kulub ning aidata aimu saada täpsest ainete segust, mis võimaldas tekkida valkudel, DNA-l ja ensüümidel.

Lee Cronin Glasgow’ ülikoolist Suurbritannias ehitas koos oma kolleegidega robotkeemiku, mis suudab kokku segada lihtsaid molekule, jälgida nende reaktsioone, saadud tulemusi analüüsida ning selle info põhjal otsustada, mida veel lisada tuleks. Cronini sõnul võib robot mõne nädala jooksul hakata taaslooma seda «prebiootilist suppi», mille koostisest inimkeemikutel praegu sisuliselt aimugi pole.

«Tahtsime katsetest inimliku kallutatuse välistada ning katta võimalikult palju keemilist ruumi, et leida, milline ainete kombinatsioon elu alguses Maal esineda võis,» ütleb Cronin.

Komplekti kuuluvad torud, mis ühendavad 18 erineva lähteainega kolbi kesksesse reaktsiooninõusse, mis sisaldab mitmesuguseid puhtaid ja kuivi mineraale nagu kvarts, uleksiit ja püriit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles