New Scientist ⟩ Eksperiment: inimesed peavad end moraalsemaks, kui nad tegelikult on (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Klassikalisi sotsiaalpsühholoogilisi uuringuid lugedes näeme sageli, et inimesed käituvad silmakirjalikult, tehes asju, mida nad ütlevad, et peaksid sellises olukorras moraalselt vastuvõetamatuks.
Klassikalisi sotsiaalpsühholoogilisi uuringuid lugedes näeme sageli, et inimesed käituvad silmakirjalikult, tehes asju, mida nad ütlevad, et peaksid sellises olukorras moraalselt vastuvõetamatuks. Foto: Creative Commons Zero - CC0

Filosoofid on sageli inimestelt küsinud, kuidas nad käituksid olukorras, kui mängus on kellegi elu, selle testimine praktikas on aga keeruline. Tänu virtuaalreaalsusele on võimalik sellest aimu saada ning selgub, et see, mida inimesed arvavad, et nad teeksid, ei ühti sugugi sellega, kuidas nad tegelikult käituvad.

Eetiliste otsuste lahtimõtestamiseks on palju mõtteeksperimente ja dilemmasid ning ilmselt ei leidu kuulsamat, kui rongiprobleem. Stsenaariumi kohaselt kihutab kontrolli alt väljunud rong mööda rööpaid, mille teele jääb viis rööbastele kinni seotud inimest. Rongi saaks lülitile vajutades ümber suunata, kuid siis tapaks rong ühe inimese teisel rajal. Esimesed viis saaksid aga päästetud. Kas sellises olukorras on lülitile vajutamine moraalselt vastuvõetav? Enamik inimesi ütleb, et on.

Kujutlege sama olukorda, kuid seekord seisate te üle rööbaste viival jalgsillal. Viie inimese päästmiseks oleks vaja sillalt alla lükata üks võõras. Nii jääks rong seisma, tappes sillalt alla lükatud inimese, kuid päästes esimesed viis. Kas see on moraalselt vastuvõetav? Sel juhul ütleb enamik inimesi ei, kuigi mõlemal juhul tapetakse üks inimene, et päästa viis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles