NASA ja Euroopa Kosmoseagentuur ühendavad kliimamuutuse vastu jõu (1)

Copy
Äärmuslikud ilmastikunähtused, kliimamuutuste mõjud ja looduskatastroofid on kõige tõnäolisemalt maailma sel aastal ohtu seadvad tegurid, kuid üha leviv globaliseerumisvastasus ei lase nende muredega korralikult tegeleda. Pildil metsapõleng USAs Californias mullu novembris.
Äärmuslikud ilmastikunähtused, kliimamuutuste mõjud ja looduskatastroofid on kõige tõnäolisemalt maailma sel aastal ohtu seadvad tegurid, kuid üha leviv globaliseerumisvastasus ei lase nende muredega korralikult tegeleda. Pildil metsapõleng USAs Californias mullu novembris. Foto: Stephen Lam / REUTERS / Scanpix

NASA ja Euroopa Kosmoseagentuur panid teisipäeval seljad kokku, et võidelda kliimamuutuse vastu; osapoolte sõnul annab see võimaluse üleilmsele väljakutsele paremini vastata.

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) ja NASA on loonud strateegilise partnerluse, et «Maa vaatlussatelliitide andmed oleksid kasutatud parimal moel, teadus edeneks ning tooks inimkonnale võimalikult palju kasu», seisab ESA avalduses.

Kavatsuste deklaratsioonile kirjutasid teisipäeval alla ESA peadirektor Josef Aschbacher ning NASA juht Bill Nelson.

Eesmärk on saavutada üleilmne vastus kliimamuutustele «Maa ja selle keskkonna seire kaudu, tehes ühiseid jõupingutusi geoteaduslikes vaatlustes, uurimistöös ja selle rakendamises».

USA ja Euroopa kosmoseagentuurid on juba varem koostööd teinud näiteks Maa seire programmi Copernicus Sentinel-6 puhul, mille käigus mõõdavad satelliidid merepinna tõusu ning jälgivad inimkonna saatust puudutavaid muutusi.

«Kahtlemata on parim vaatepunkt kliimamuutuste mõõtmiseks ja jälgimiseks kosmoses ning jõudude ühendamine on selle globaalse probleemi lahendamisel võtmetähtsusega,» ütles Aschbacher.

«Kliimamuutus on kõikehõlmav globaalne väljakutse, mis nõuab tegutsemist – kohe nüüd,» lisas Nelson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles