AK Enneolematu kuumalaine Kanadas oli mitme sündmuse kokkulangemise tulemus

Copy
Kanadas põhjustas enneolematu kuumalaine ulatuslikke tulekahjusid nii looduses kui ka asulates.
Kanadas põhjustas enneolematu kuumalaine ulatuslikke tulekahjusid nii looduses kui ka asulates. Foto: BC Wildfire Service/AFP

Kanadas tõusis õhutemperatuur möödunud nädalal 50 °C kanti. See lõi eeldused ulatuslikeks maastikupõlenguteks ning tulekahjudeks asulates. Laiuskraadilt vastavad need piirkonnad Põhja-Euroopale, aga ilmastikuolud ja kliimamustrid on seal sootuks teised. 

Mis sellised ekstreemsed sündmused põhjustas, selgitab Tartu Ülikooli klimatoloogia ja meteoroloogia kaasprofessor Piia Post.

Miks Kanadas ühtäkki nii kuumaks läks?

Kanadas kujunes välja nn kuumakuppel. See on mitmete sündmuste järjestikuse toimumise tulemus. Alustame suurest pildist. Sel aastal on Vaiksel ookeanil El Niño nähtuse külm faas La Niña, mil lääne pool on Vaikse ookeani pind oluliselt soojem, kui ida pool ehk Ameerika rannikul. Selline temperatuuride erinevus põhjustab tuuli, mis puhuvad sooja troopilise õhumassi itta, kus jugavool selle Põhja-Ameerika lääneosas lõksu püüab. Jugavoolud on kõrgatmosfääris kulgevad õhuvoolud, omamoodi tuuled, mis võivad oluliselt ilmastikuprotsesse mõjutada. Olukord, kui jugavool sopistub ümber sooja keskmega kõrgema rõhuga ala – antitsükloni, võib olla kauakestev. Antitsüklonid on reeglina oluliselt suurema läbimõõduga ja väheliikuvamad kui madalarõhualad ehk tsüklonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles