Jupiteri röntgenvirmaliste müsteerium on lahendatud

teadus.postimees.ee
Copy
Vasakul on näha Jupiteri põhjapooluse röntgenvirmaliste (lilla) projektsioon, paremal lõunapoolsed virmalised
Vasakul on näha Jupiteri põhjapooluse röntgenvirmaliste (lilla) projektsioon, paremal lõunapoolsed virmalised Foto: NASA Chandra/Juno Wolk/Dunn/SWNS

40 aastat vana küsimus - mis põhjustab Jupiteril esinevaid röntgenvirmalisi - on nüüd vastuse leidnud. Astronoomid on esmakordselt kogu protsessi suutnud jälgida ning jõudnud järeldusele, et selline nähtus võib aset leida ka mujal universumis.

Astronoomid on Jupiteri vaatemängulisi röntgenvirmalisi juba aastakümneid uurinud. Nende virmaliste röntgenkiirguse «värvid» näitavad, et nad tekivad elektriliselt laetud osakestest, ioonidest, mis vastu Jupiteri atmosfääri põrkuvad. Kuid astronoomidel ei olnud seni aimugi, kuidas need ioonid üldse sinna jõudsid.

Nüüd on nad esimest korda neid ioone elektromagnetlainetel Jupiteri magnetväljal «surfamas» näinud.

Lahenduseni viinud vihjed saabusid Euroopa Kosmoseagentuuri XMM-Newtoni teleskoobi ja NASA Juno kosmoseaparaadi andmete uuest analüüsist. Maa orbiidil asuv XMM-Newton teeb röntgenkiirguse lainepikkustel Jupiterist kaugvaatlusi. Juno tiirleb aga Jupiteri ümber ning kogub planeedi magnetvälja seest andmeid. Seda, mida meeskond otsima peaks, nad esialgu aga ei teadnudki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles