Ameerika teadlaste värske uurimistöö tuvastab, et toitainelise koosseisu poolest erinevad taimne ja loomne liha kui mitte nagu öö ja päev, siis vähemalt nagu taim ja loom, kirjutab ERR Novaator.
Uuring: taimne ja loomne liha ei ole toitainete koostiselt samaväärsed (3)
Taimset liha, mis jäljendab pärisliha maitselt, lõhnalt, tekstuurilt ja välimuselt, pakutakse tänapäeval juba mõnegi toiduasutuse menüüs. Kuigi pakendile kleebitava standardse koostisainete sildi järgi, mis osutab rasva, valgu ja vitamiinide sisaldusele, on vahe väike, ei nõua kehtivad normid mitte kõigi koostisosiste sisalduse pakendile märkimist.
Stephan van Vliet Põhja-Carolinas Durhamis asuvast Duke'i Ülikoolist ongi nüüd koos kolleegidega oma teadlasepilgu just sellele alale fookustanud.
Selgus, et neist 171 aine puhul erinesid sisalduvus taimses ja loomses lihas märgatavalt. Loomne liha sisaldas 22 ainet, mida taimses ei olnud üldse. Taimne liha sisaldas 31 ainet, mida loomses üldse ei leidunud.
Loe lähemalt ERR Novaatorist.
Uuring ilmus teadusajakirjas Scientific Reports.