Selgusid kolme Balti riigi teaduste akadeemiate medalisaajad

teadus.postimees.ee
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere (keskel) koos medalisaajate Tiit Tammaru (vasakul) ja Andris Ambainisega (paremal).
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere (keskel) koos medalisaajate Tiit Tammaru (vasakul) ja Andris Ambainisega (paremal). Foto: Eesti Teaduste Akadeemia

Eesti teaduste akadeemias toimuval Balti vaimse koostöö konverentsil «Matemaatika ühiskonnale» kuulutati eile välja selleaastased Balti teaduste akadeemiate medali laureaadid.

Väärika autasu pälvisid kolme riigi akadeemikud: Tartu ülikooli linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru, Läti ülikooli arvutiteaduse professor Andris Ambainis ning Vilniuse ülikooli keemiaprofessor Valdemaras Razumas.

Balti teaduste akadeemiate aumedali laureaat on Hamburgi tehnikaülikooli mehaanikaprofessor ja Hamburgi teaduste akadeemia president Edwin Kreuzer.

Tiit Tammaru pälvis medali selle eest, et on viinud Eesti nüüdisaegse inimgeograafia maailma teaduse kõige teravamasse tippu. Tema uuringud on sisuliselt puhas matemaatika rakendus, mille kaudu tehakse nähtavaks, tajutavaks ja ka juhitavaks ühiskonnas tavaliselt peidetud protsessid ja allhoovused.

Andris Ambainis sai tunnustuse kvantarvutite uute algoritmide väljatöötamisele keskenduva tipptasemel teadustöö eest.

Valdemaras Razumas on andnud suure panuse Balti riikide vahelise teaduskoostöö tugevdamisse endise Leedu teaduste akadeemia presidendi ning Leedu vabariigi haridus-, teadus- ja spordiministeeriumi aseministri rollis.

Edwin Kreuzer pälvis aumedali teaduskoostöö edendamise eest Baltimaade teaduste akadeemiate ning Hamburgi teaduste ja humanitaarteaduste akadeemia vahel.

Balti teaduste akadeemiate medalit antakse välja alates 1999. aastast Balti vaimse koostöö konverentsidel. Medal on tunnustus panuse eest Balti riikide koostöö edendamise ja teadussaavutuste eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles