Balti vaimse koostöö konverentsil võetakse fookusesse matemaatika kui kaasaegse ühiskonna tugisammas

teadus.postimees.ee
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia tahvel Toompeal.
Eesti Teaduste Akadeemia tahvel Toompeal. Foto: Eero Vabamägi

28. ja 29. juunil toimub Eesti teaduste akadeemias järjekorras juba 17. Balti vaimse koostöö konverents. Seekord võetakse fookusesse matemaatika, millest on kujunemas kaasaegse ühiskonna tugisammas

Konverentsi «Matemaatika ühiskonnale» teemavalik on seotud paljude eri valdkondade teadlaste rolliga kroonviiruse pandeemia ajal. Kui meditsiini- ja loodusteaduste ekspertide teenetest on palju räägitud, siis täppisteaduste, informaatika ja inseneeria panus pandeemiast jagu saamisel on teenimatult varju jäänud. Lisaks pandeemiaga seotud rakendustele käsitletakse matemaatika kasutamise võimalusi ühiskonna ees seisvate probleemide lahendamiseks või leevendamiseks poliitikast geeniuuringuteni.

Esinejate seas on valdkonna tippteadlased Balti riikide, Soome ja Saksamaa ülikoolidest.

Teaduste akadeemia president Tarmo Soomere ütles, et kroonviiruse pandeemia senine käik on selge tõestus, kui olulised on uurimisvaldkonnad, mida kiputakse pidama abstraktseteks ja mis justkui ei kõlba meie unistuste elluviimiseks. «Täna aga näeme, kui selge pilk maailma olemusest oli Galileo Galileil. Igasuguse kahtluseta on selge, et matemaatika ei ole mitte ainult «keel, milles Jumal on kirjutanud universumi». Matemaatika on käepärane ja võimas tööriist, mis loob tohutu kasu ühiskondadele, kel on piisavalt tarkust selle kasutamiseks.»

Konverentsi raames toimub ka Balti mere äärsete riikide teaduste akadeemiate presidentide kohtumine ning energeetika-teemaline teadusseminar.

Üritus toimub koostöös Läti, Leedu, Soome ja Hamburgi teaduste akadeemiatega ning Tartu ülikooli, Tallinna tehnikaülikooli ja Hamburgi tehnikaülikooliga.

Balti vaimse koostöö konverentside traditsioon sai alguse 1935. aastal. Enne Teist maailmasõda toimus kokku kuus konverentsi. Nõukogude okupatsiooni perioodil jäi traditsioon pikemale pausile, kuid taastati pärast Balti riikide taasiseseisvumist. Konverentsid on andnud meie regiooni tippteadlastele ja teaduse tippjuhtidele hea võimaluse kohtumiseks ja ühiste probleemide arutamiseks. Läbi aastate on programmi valitud ettekanded kajastanud hetke kõige kuumemaid teadus- või teaduspoliitilisi teemasid.

Konverentside raames antakse välja Balti teaduste akadeemiate medalid, millega tunnustatakse panust Balti piirkonna teadlaste koostöö edendamisse ja ühiste uuringute läbiviimisse.

Üritus toimub inglise keeles ja on kõigile huvilistele jälgitav veebist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles