Eesti teadlased hakkavad kujundama teadust ja innovatsiooni kogu Euroopas

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Foto: Erakogu

Neljapäeval, 24. juunil alates kell 10.30 arutlevad teadusnõustamise tuleviku üle poliitikakujundajad, vastutavad ametnikud, tippteadlased, teadusorganisaatorid, ettevõtjad ja asjahuvilised. Peamine aruteluteema on, et milline peaks nägema välja teadus ja innovatsioon Euroopas ja kogu maailmas.

Üks tuumikarutelusid keskendub sellele, kuidas viia olemasolev tarkus poliitiliste otsuste tegemise lahutamatuks komponendiks. «Kroonviiruse pandeemia tegi kogu maailmas selgeks, kui oluline on kogu Euroopa, aga ka riikide ja regioonide tasemel teadusnõustamine kriisiolukorras. Teadmised ja hea nõu on ju paljudes kohtades olemas, aga üsna sageli ei jõua see sinna, kus seda hädasti vajatakse,» sõnas Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

«Peamine küsimus on: kuidas ühildada omavahel Euroopas juba toimivad üleeuroopalised, riiklikud, regionaalsed ja sektoripõhised teadusnõustamise mehhanismid, nii, et need toimiksid laitmatult ja omavahel harmoneeritult.»

Soomere valiti eelmisel aastal Euroopa riikide peateadurite foorumi eesistujaks, mistõttu ta on kutsutud esitlema nii Eesti teadusnõustamise kogemust kui ka jagama eri riikidest pärinevaid koroonapandeemiaga seonduvaid õppetunde. Akadeemik Maarja Kruusmaa kuulub alates eelmisest sügisest Euroopa Komisjoni peateadurite seitsmeliikmelisse rühma.

Teaduse ja innovatsiooni omavahelisi seoseid kommenteeris Soomere järgmiselt: «Kui veidi utreerida, siis juba teadmuspõhise juhtimisteaduse üks rajajaid Peter Drucker teadis: et kui rakendame uued teadmised tuntud ülesannetele, saame protsessid efektiivsemaks. Innovatsioon sünnib aga siis, kui rakendame uued teadmised uute ülesannete lahendamiseks. Efektiivsus ei ole innovatsiooni vastand, aga need on kaks eri asja».

Neljapäeval arutlevad teadusnõustamise tuleviku üle Euroopa Komisjoni teaduse ja arenduse peadirektoraadi asepeadirektor Patrick Child koos Euroopa Komisjoni peateadurite kogu eesistuja Nicole Groberti, Eesti Teaduste Akadeemia presidendi Tarmo Soomere, Hollandi teadusnõuniku Anne-Greet Keizeri ja Euroopa Liidu liikmesriikide reformide toe peadirektoraadi juhi Nathalie Bergeriga. Arutelu saab jälgida siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles