New Scientist ⟩ Vaalade kasv on viimaste kümnendite jooksul kängu jäänud

Copy
Lõunavaalu on jälgitud aastakümnete jooksul ning teadlased suudavad tuvastada nende isikuid ning teavad, millal igaüks neist sündis.
Lõunavaalu on jälgitud aastakümnete jooksul ning teadlased suudavad tuvastada nende isikuid ning teavad, millal igaüks neist sündis. Foto: Lauren Packard (CC BY 2.0)

Täna sündinud Põhja-Atlandi ookeanis elavad lõunavaalad jäävad oma kasvus keskmiselt 1 meetri võrra lühemaks, kui nende 1980. aastate algul sündinud sugulased.

Joshua Stewart Ameerika Ühendriikide riiklikust ookeanide ja atmosfääri administratsioonist San Diegos on koos oma kolleegidega uurinud, kuidas lõunavaal (Eubalaena glacialis) on aja jooksul muutunud.

Vaalu on jälgitud aastakümnete jooksul ning teadlased suudavad tuvastada nende isikuid ning teavad, millal igaüks neist sündis. Stewarti meeskond võrdles 129 vaala pikkuste andmeid, mis olid mõõdetud 1981-2019. aastatel sündinud vaaladelt. Need mõõtmised seoti iga vaala sünniaastaga.

1981. aastal süninud vaalad olid tavaliselt täiskasvanutena pikemad, kui hiljuti sündinud vaalad. Analüüs viitab sellele, et keskmiselt vähenes vaalade pikkus 1981. aastast alates 2,5 sentimeetrit. See vastab maksimaalse kehapikkuse 7,3% langusele ning tähendab, et sel aastal sündinud vaal on täiskasvanuks saades keskmiselt meetri võrra lühem, kui 1981. aastal sündinud vaal. Selle fenomeni täpne põhjus ei ole veel teada.

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles