Maapinnal 88 kraadi – NASA tegi kindlaks kuumimad paigad maamunal (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Satelliidivaade liivatormist Luti kõrbes.
Satelliidivaade liivatormist Luti kõrbes. Foto: Stocktrek Images/Scanpix

Teadaolevalt on kõige kuumem välisõhk – 56,7 ºC – on teadaolevalt mõõdetud USAs California osariigi idaosas paiknevas Surmaorus. Kõige kuumemad maapinna temperatuurid on sellest aga oluliselt soojemad, näitas NASA kaugseire-uuring.

Satelliidiandmetest nähtub nimelt, et kõige kuumemad paigad maapinnal on hoopis Dasht-e Lūt'i kõrb Iraanis ja USA-Mehhiko piiril olev Sonora kõrb, kus pinnatemperatuur tõusis hiljuti koguni 80,8 ºC’ni.

Varasemalt oli Dasht-e Lūt'i kõrbe kõrgeim pinnatemperatuur NASA MODIS kosmosespektromeetri andmete kohaselt üle 70 kraadi, kuid viimastel aastatel tehtud arendustöödega on seadmete resolutsioon vähenenud 5-kilomeetristelt pikslitelt 1-kilomeetristeks ning see on toonud kaasa kvaliteedihüppe.

Pärast uuendusi mõõtis MODIS kohe Dasht-e Lūt'i pinalt 80,8 kraadi ja juba järgmine aasta sama temperatuuri ka Sonoras. Küll aga on Lutis pinna keskmine temperatuur püsivalt kõrgem kui Sonoras, mistõttu võib just seda pidada ka kõige kuumamaks punktiks Maa pinnal, selgitas looduskaitseorganisatsioon Eastern Oregon Legacy Lands ökoloog David Mildrexler ajakirjale Science.

Lisaks kõrgeimale temperatuurile tuvastasid MODISe teadlased eesotsas Irvine’i California Ülikooli doktorant Yunxia Zhao’ga ka hulga muid pinnatemperatuuri äärmusi. Näiteks leiti suurim ööpäevane maapinna temperatuuri amplituud Hiinas Qaidami nõos. Kõige külmem oli mõistagi Antarktika, kus mõõdeti pinnatemperatuuriks -110,9 ºC.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles