LOODUSE INSENEERIA ⟩ Urmas Tartes: kiilid ehk Nahktiibu ei pesta (1)

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Copy
Kastepiisad kogunevad putukate kehale ümmarguste tilkadena, sest putukate keha on enamasti kaetud vetthülgava vahakihiga. Ogasäär-sinitiib.
Kastepiisad kogunevad putukate kehale ümmarguste tilkadena, sest putukate keha on enamasti kaetud vetthülgava vahakihiga. Ogasäär-sinitiib. Foto: Urmas Tartes

Kiilitiibade pinnal laiuvad nanokarvakesed hoiavad neid tolmuvabana, kuid kuulutavad kurja ka baktereist haigusetekitajatele, kes sinna satuvad. Seda osa loodusest nii uurides kui ka kopeerides saab enamatki kui läikiva autokere, kirjutab loodusteadlane Urmas Tartes.

Selleks et oma keha puhtana hoida, pesevad inimesed ennast iga päev ja praeguse epideemia ajal on kätepesu koguni ülisage. Ka putukad peavad hoidma oma keha puhtana, kuid nemad ennast inimese kombel pesta ei saa.

Kõigepealt pole neil kasutada selliseid pesuvahendeid nagu inimesel. Pealegi võib rohke veega kokkupuutumine neile lausa eluohtlik olla, sest märjaks saanud putukal kleebivad pindpinevusjõud nii jalad kui tiivad kokku ja nad muutuvad mõneks ajaks liikumisvõimetuks ehk kergeks saagiks röövloomadele. Lisaks ei ulatu nad jalgadega kogu keha pinda kratsima ja naaberputukas selja pesemiseks appi tulla ei oska.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles