TalTechis hakatakse ettevõtteid tehisintellekti ja robootika teemadel nõustama

teadus.postimees.ee
Copy
Humanoidroboti puudutus võib inimesi õnnelikumaks muuta.
Humanoidroboti puudutus võib inimesi õnnelikumaks muuta. Foto: RUB, Marquard / SWNS.COM

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt allkirjastas poole miljoni euro suuruse lepingu, mis aitab käivitada TalTechi vedamisel Eestis tehisintellekti (AI) ja robootika teenuskeskuse. Keskus alustab ametlikult tööd tänavu juunis.

Keskuse eesmärk on pakkuda robootika ja tehisintellekti koolitusi, nõustada ettevõtteid, käivitada valdkonna ettevõtete võrgustik, kus viiakse kokku kliendid ja teenusepakkujad. Viimaste näol võib tegemist olla tehisintellekti lahenduste pakkujatega, robotsüsteemide arendajate ja tarnijatega ning digitaliseerimise teekardi koostajatega. Samuti aitab keskus hinnata ettevõtete digitaalset küpsust ning pakutakse võimalust digilahendusi enne suurte investeeringute tegemist testida.

Ministri sõnul on teenuskeskuse fookus väike- ja keskmise suurusega ettevõtete digitaalsete tehnoloogiate arenduse ning rakendamise teenustel. «Ettevõtetele on vaja uusi digitaalseid lahendusi, mis reaalsuses on ülikoolides juba olemas – näiteks pilvetehnoloogia, tehisintellekt ja infoturve. Nüüd saab kokku viia sünergia ülikoolide teabe ja oskuste ning ettevõtete vajaduste vahel nii prototüüpide kui teenuste arendamiseks,» ütles minister. Koostööd plaanitakse teha sadade ettevõtetega aastas.

Keskuse ettevalmistamine algas kaks aastat tagasi. Lisaks TalTechile aitavad keskust käivitada Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool, Tartu Teaduspark, SA Tallinna Teaduspark Tehnopol, IMECC OÜ, STACC OÜ, erialaliidud ja klastrid. Praeguseks on konsortsium ära teinud väga suure eeltöö ning kaasanud partnereid nii teistest ülikoolidest, ettevõtlusest kui erialaliitudest.

Eesti tehisintellekti ja robootika teenuskeskus alustab ametlikult tööd tänavu juunis ja saab olema Eesti lüli Euroopa digitaalse informatsiooni keskuste võrgustikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles