Mida räägivad kodustatud linnud inimese kõne arengust?

teadus.postimees.ee
Copy
Vindid teineteisele võimu näitamas
Vindid teineteisele võimu näitamas Foto: Des Glynn / SWNS

Kõne, mille abil saab väljendada keerulisi mõtteid ning edastada teadmisi, on üks inimese kõige märkimisväärsemaid omadusi, mis meid teistest loomadest eristab. Kuidas ja miks see selliseks arenenud on, ei ole küll täpselt teada, kuid teadlased Barcelona ülikoolist on linnulaulu uurimise abil vastustele veidi lähemale jõudnud. 

Inimkõne arengu spetsiifikat on võimalik selgitada seda teiste loomade suhtlusviisidega võrreldes. Siinkohal on lindude ja inimestel vahel sarnasusi – erinevalt teistest loomade suhtlussüsteemidest õpivad lapsed rääkima ja linnud laulma õigesti ainult siis, kui neid juhendavad täiskasvanud. Ilma täiskasvanute hääleka eeskujuta ei arene ei inimestele ega lindudele kättesaadav suur helideulatus korralikult välja, kirjutab ScienceDaily.

Barcelona ülikooli teadlased on kõne arengu küsimust uurinud kaht liiki vinte võrreldes: Lonchura striata't, kes elutseb peamiselt Aasia avatud puis-, põõsas- ja rohumaastikel, ning tema alamliiki Lonchura striata domestica't, kes on üle maailma populaarne kodulind. Just viimast kasutatavad nii bioloogid kui psühholoogid tihti vermimise ja kõne uurimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles