Miks jänesed ei ole sama suured kui hobused? (2)

teadus.postimees.ee
Copy
7-kilone kodujänes on ühe jäneselise kohta juba pea liiga suur, et looduses toime tulla
7-kilone kodujänes on ühe jäneselise kohta juba pea liiga suur, et looduses toime tulla Foto: @michellesvlaamsereuzen / CATERS NEWS

Kyoto ülikooli teadlased on leidnud vastuse põletavale küsimusele - nimelt, miks ei ole jänesed hobusesuurused. Küsimus võib küll veider tunduda, kuid tegelikult juhatab vastus meid lähemale oluliste evolutsiooniliste protsesside mõistmisele. 

Evolutsioonibioloogid on aastaid vaielnud selle üle, kas bioloogilise mitmekesisuse kujundamisel mängib suuremat rolli liikide vajadus ümbritseva keskkonnaga kohaneda või on olulisemad hoopis liikidevahelised suhted. Kui üldiselt on domineeriv pigem esimene lähenemine, sest liikidevahelisi suhteid on keeruline fossiilide põhjal uurida, siis antud uuring on näide sellest, kuidas ka küsimuse teist poolt käsitleda, kirjutab New Atlas.

Mõnes loomarühmas võime loomade kasvus märgata üsna suuri variatsioone. Näiteks  näriliste hulgas, kes on küülikute kauged sugulased, on suuri erinevusi: Aafrikas elav hiir Mus minutoides kaalub kuni neli grammi, samas suurim näriline, veesiga ehk kapibaara võib anda välja täiskasvanud inimese mõõdu (kuni 91 kg). Kuid erinevate jäneseliste kaal kõigub keskmisel viie ja kaheksa kilogrammi vahel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles