New Scientist ⟩ Merikilpkonnad, haid ja kuningpingviinid teevad ujudes salapäraseid ringe

, New Scientist
Copy
Foto: Doug Perrine/Scanpix

Teadlased on avastanud, et mitmed mereloomad, näiteks rohelised merikilpkonnad, tiigerhaid ja Antarktika merikarud ujuvad mõnikord korrapäraselt ringiratast. Mis sellist käitumist põhjustab, ei ole aga veel selge.

Tokyo Ülikooli teadlane Tomoko Narazaki uuris India ookeanis ja Vaikses ookeanis roheliste merikilpkonnade oskust pärast pesitsuspaigast eemale viimist koju naasta. Oma töö käigus täheldas ta üllatuslikult, et kilpkonnad hakkasid mõnikord seletamatult ringiratast ujuma.  Näiteks ujus üks kilpkonn suurtes ringides 76 korda, kusjuures iga ringi ujumiseks kulus 16 kuni 20 sekundit.

Esialgu arvas Narazaki, et ehk on kilpkonna jälgimisseade katki läinud, kuid kolleegidega suheldes selgus, et sarnast käitumismustrit on täheldatud ka kuningpingviinide, Antarktika merikarude, vaalhaide ja nokisvaallaste puhul. Tiigerhaid, keda Hawaii rannikupiirkonnas uuriti, ujusid ringiratast järjest 2 kuni 30 korda ja seda suhteliselt püsival sügavusel. Keskmiselt oli haide tehtud ringide diameeter 9,4 meetrit ning nad ujusid ringiratast keskmiselt 5,6 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles