Kahjuritest hispaania teeteod on tagasi

Brita-Maria Alas
Copy
Hispaania teetigu ehk hiigelnälkjas.
Hispaania teetigu ehk hiigelnälkjas. Foto: ERIK PROZES/

Mullu võitlesid paljud aiapidajad suurt kahju tekitavate hispaania teetigudega, kelle vastu ei aita ka teograanulid. Külm veebruarikuu ja lumevaip võis kahjurite mune hoopiski kaitsta ja esimesed teod on aedades end ilmutamas. 

Sellele võõrliigile maitsevad aedades leiduvad köögiviljad, ilutaimed, teraviljalised ja seened. Mõnikord sööb ta surnud liigikaaslasi. Tegemist on Eestisse eksinud võõrliigiga, kes jõuab muneda hooajaga mitusada muna. 

«Hispaania teeteole tänavune talv tõenäoliselt väga liiga ei teinud,» tõdes keskkonnaameti loodushoiutööde büroo juhataja Eike Tammekänd. Kuigi liik ja ta munad ei talu korralikku külma ning korralikke külmakraade oli veebruaris omajagu, siis korralik lumekate hoopis kaitses neid külma eest tekina, selgitas Tammekänd. «Nagu lilled on lumevaiba all külma eest kaitstud, nii on kaitstud ka muud putu-mutukad ja kahjuks ka kahjurid. Kuna Hispaania teetigude levik Eestis on pigem ulatuslik ja piirkonniti ka massiline, siis väga palju vähem neid sel suvel kahjuks ei ole,» lisas ta.

Keskkonnaagentuur lisas, et mõnes Eesti osas võib tigusid tõepoolest juba tegutsemas märgata: «Lääne-Eestis ja saartel on sinililled ja krookused juba õitsemas ja maa täiesti sulanud. Alutagusel oli aga veel üleeile üle kummikusääre jagu lund. Nii et päiksepoolsetes kohtades võivad teod juba liikuma hakata küll,» kommenteeris agentuuri pressiesindaja Valdo Jahilo. 

Keskkonnaamet lisas, et kahjurite suvise arvukuse määrab suures osas maikuu – kui see on soe ja niiske, siis on teetigudel soodsad munemise ja munade arenemise tingimused ning tulemuseks on massiline arvukus suvel. Kuivem mai aga pärsiks nende arvukust. «Mida aga igaüks saab ise oma aias teha juba kevadel – korjata kokku ja hävitada kõik leitud Hispaania teeteo isendid, sest üks isend võib hooajaga muneda kuni 400 muna,» hoiatas Tammekänd.

Keskkonnaameti soovitused võitluses kahjuritega

Kevadiste aiakorrastustööde käigus käige läbi kõik tigude ja nende munade meelispeidupaigad: igasugused servaalused (nt terrassid, kasvuhoone servad, lauahunnikud), lehehunnikud, kuluheina alused, püsilillede eelmise aasta lehtede alused, kaevake ringi kompostihunnik, eemaldage multš ning korjake ja hävitage leitud isendid ja munad.  

Kindlasti olge veendunud, et te hävitate just Hispaania teetigusid, sest kohalikud nälkjaliigid võivad võõraste nälkjate arvukust hoopis vähendada nende mune süües. Hispaania teeteo kaks olulist eristamistunnust: talla serv on kehaga enam-vähem sama värvi ja seal on selgelt näha tumedamad triibud (vaod); hingamisava on mantlikilbi eesosas.

Hävitada saab leitud isendeid keeva veega üle kallates või labidaga katki tehes (kõige kiiremad hukkamisviisid), mille järel isendid võib kas maha matta või kinnises kilekotis prügikasti visata.

Pikemalt saab Hispaania teeteo määramisest lugeda ja erinevate teemakohaste materjalidega tutvuda keskkonnaameti kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles