Süsinikukäpajälg: kas lemmikloomad on looduse vaenlased? (6)

Copy
Lemmikloomade keskkonnamõju eri hinnangute vahel on väga laiad käärid, peamiseks tüliõunaks on küsimus, kuidas hinnata loomatoidu emissioonide mahtu.
Lemmikloomade keskkonnamõju eri hinnangute vahel on väga laiad käärid, peamiseks tüliõunaks on küsimus, kuidas hinnata loomatoidu emissioonide mahtu. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kuigi meie lemmikloomade täpne süsinikukäpajälg on teadusliku arutelu all, siis üks asi hakkab aina selgemaks saama: nad võivad küll armsad olla, kuid kassid ja koerad avaldavad planeedile mõju.

Oma 2009. aasta raamatuga «Time to Eat the Dog?» («Aeg koer ära süüa?») tekitasid Brenda ja Robert Vale viha lemmikloomaomanike seas, kuna ütlesid, et keskmise koera süsinikujalajälg oli kaks korda suurem kui 10 000-kilomeetrisel maasturisõidul. Tosin aastat hiljem on kasside ja koerte söögikommete mõju planeedile veel lahtine.

«Mul pole midagi lemmikloomade vastu,» ütles California ülikooli keskkonna ja jätkusuutlikkuse instituudi professor Gregory Okin AFPle. «Ma tean, et nad toovad inimestele palju head, nii tööloomade kui ka kaaslastena. Aga ma usun, et inimestel, kes soovivad langetada teadlikke valikuid, peaks olema teave kättesaadav.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles