Vene koroonavaktsiin näitas uuringus pea 92-protsendilist tõhusust (17)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Vene koroonavaktsiin Sputnik V.
Vene koroonavaktsiin Sputnik V. Foto: Juan Marbomata / AFP / Scanpix

Venelaste liiga vara kasutusse võetud koroonaviiruse vaktsiin on värskete teadustulemuste kohaselt tõhususe poolest siiski võrreldav Moderna ja Pfizeri omadega.

Venemaal valminud Sputnik V vaktsiin hoiab kliiniliste katsete põhjal haiguse tekke ära 91,6 protsendil nakatunutest, kirjutab ERR Novaator.

Kliinilistes katsetes osales kokku 21 977 inimest, kellest süstiti Sputnik V ligi 75 protsendile. Tulemuste kohaselt haigestus kolme nädala jooksul pärast vaktsineerimist neist Covid-19sse 16 katsealust. Päris vaktsiini asemel soolvett saanutest põdes Covid-19 aga 62. Vaktsiini tõhusus küündib seega 91,6 protsendini.

Lisaks, nagu kirjutab BBC, oli vaktsiin ka üldiselt turvaline ning selle kasutamisega ei kaasnenud ühtegi märkimisväärset kõrvalmõju. Sputnik V pälvis rohkelt tähelepanu, kuna vene võimud otsustasid selle avalikkuse ees heaks kiita enne vajalike kliiniliste uuringute läbimist. Nüüd teadusajakirjas The Lancet avaldatud info kohaselt on selle tõhusus siiski kinnitatud.

Tehnilise külje pealt kasutab Sputnik V sama viirusvektori tehnoloogiat, mida ka näiteks AstraZeneca või samuti heakskiidule lähenev Janssen. Selle raames kasutatakse inimese immuunsüsteemi treenimiseks koroonaviiruse ogavalgu geeni kandvat adenoviirust. Tehnoloogia võimalik kitsaskoht on, et seda ei pruugi olla võimalik kasutada korduvaks vaktsineerimiseks, kuna lisaks koroonaviirusele tekib immuunsus ka ogavalku kandva vektori vastu.

Selliste vaktsiinide üks eelis on aga hoiustamistingimused – kui esimesena turule tulnud mRNA vaktsiine peab säilitama kuni 80 miinuskraadi juures, siis SputnikVd ja AstraZeneca vaktsiini saab hoiustada ka tavalises külmkapis. See tähendab aga ka oluliselt lihtsamat vaktsineerimisega seotud logistikat.

Lisaks Venemaale on Sputnik V praegu kasutusel ka Ungaris, Argentinas, Palestiinas, Venezuelas, Araabia Ühendemiraatides ja Iraanis.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles