India kiitis heaks kodukootud koroonavaktsiini, kuigi uuringud alles käivad (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Vabatahtlik saamas kliiniliste katsete käigus Bharat Biotechi arendatavat koroonaviiruse vaktsiini Covaxin.
Vabatahtlik saamas kliiniliste katsete käigus Bharat Biotechi arendatavat koroonaviiruse vaktsiini Covaxin. Foto: SANJEEV GUPTA/EPA/SCANPIX

Miljardiriigi võimud otsustasid pühapäeval lubada eriolukorras kasutusse kohaliku ravimifirma Bharat Biotech koroonaviiruse vastase vaktsiini, hoolimata sellest, et kolmanda faasi kliinilistele uuringitele värvatakse alles vabatahtlikke.

Kuigi India peaminister Narendra Modi kutsus otsust vaktsiin juba praegu kasutusele võtta Twitteris «meie tulihingelise võitluse tugevdamises otsustavaks pöördepunktiks» ja tõendiks riigi teadlaskonna väärikusest.

Heakskiidu andnud Keskne Ravimite Standardi Kontrolli Organisatsioon ise teatas, et see on antud «laialdase ettevaatusabinõuna piiratud kasutamiseks kõrgendatud avaliku huviga eriolukorras, eriti uute muteerunud tüvede kontekstis». Vaktsiinitootja enda kõneisik Krishna Ella teatas aga, et nende vaktsiin on «200 protsenti turvaline».

Hetkel on neil valmis 20 miljonit doosi ning aasta lõpuks peaks valmima veel 700 miljonit doosi. Ometigi on Covaxini nime kandva vaktsiini heakskiit saanud ka laialdase kriitika osaks.

Nimelt ei ole selle vaktsiini puhul läbi viidud suuremahulisi kolmanda faasi kliinilisi katseid, mis peaksid andma mitmekümne katseisiku reaktsiooni põhjal kinnituse vaktsiinikandidaadi turvalisusest ja tõhususest. Teadaolevalt on 26 000 vabatahtlikust hetkel immuniseeritud 24 000.

«Kuna kolmanda faasi uuringute andmeid ei ole, ei tea me veel kui tõhus see vaktsiin on. Nii palju kui me piiratud teise faasi katsetest teame, on ta turvaline, aga mis siis, kui vaktsiin läheb laialdasse kasutusse ja siis saame hiljem teada, et tema tõhusus on vaid 50 protsenti? Kas see oleks vaktsineeritud inimeste vastu aus?» ütles viroloog Shahid Jameel BBC uudistele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles