Kuidas ikkagi koroonaviirusest võitu saada? «Šveitsi juustu graafik» seletab (5)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Šveitsi juustu mudel näitab, kuidas erinevad meetmed koosmõjus koroonaviirusest nagu üksteise otsa laotud juustuviilud võitu saada aitavad.
Šveitsi juustu mudel näitab, kuidas erinevad meetmed koosmõjus koroonaviirusest nagu üksteise otsa laotud juustuviilud võitu saada aitavad. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Vaevalt see kellelegi liiga suure üllatusena tuleb, aga üht ainsat lahendust pandeemia seljatamiseks ei ole. Võidustrateegia on mitmekihiline lähenemine, mille koos hoidmises on oma osa mängida kõigil ühiskonna liikmetel.

Kevadel inglisekeelses meediaruumis ja ka Postimehe veebis laineid löönud hispaania-prantsuse analüütik Tomas Pueyo on nimetanud koroonaviirusega võitlemise põhistrateegiad «haamriks» ja «tantsuks». Esimene on see, mida tegi terve maailm kevadel, kui sisuliselt suleti kõige hullemate tagajärgede ära hoidmiseks terved ühiskonnad. Loomulikult said sellega pihta majandused ja inimeste elujärjed ning praeguseks on riikide samme vaadates näha, et teist korda sellist sulgemist keegi läbi viia ei soovi.

Alternatiiv on aga asi, mida Pueyo nimetab «tantsuks» ning selle käigus peab hulk väiksemaid ja targasti rakendatud meetmeid saavutama selle, et kurikuulus nakkavuskordaja R püsib alla ühe. See hõlmab kõiki meile juba tuttavaid tegevusi nagu maskide kandmine ja kätehügieeni eest hoolitsemine, aga ka tubade ventileerimist jne.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles