Teadusagentuur vaatab uuesti läbi kohtus vaidlustatud grandiotsuse

Postimees
Copy
Kohus.
Kohus. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eesti Teadusagentuur (ETAg) vaatab uuesti läbi granditaotluse rahuldamata jätmise otsuse, mille Tartu halduskohus tühistas.

2020. aasta taotlusvoous granti taotlenud teadlane jäi rahastuseta. Teadlane esitas esialgsele hinnangule omapoolsed vastuväited, mis hindamisnõukogu otsusel ei olnud piisavad, et taotluse lõpphinnet ja kohta paremusjärjestuses parandada. Taotlus jäi juhatuse 9. jaanuari 2020 käskkirjaga rahuldamata.

Teadlane vaidlustas negatiivse rahastusotsuse kohtus ning 30. oktoobril kohus rahuldas kaevbuse. 

Kohtu hinnangul võivadki grantide hindamisprotsessis erinevate hindajate ja retsensentide hinded ühele taotlusele erineda ning ei saa eeldada, et madalam hinne peegeldab taotluse taset vähem adekvaatselt kui kõrgem hinne.

Kuid kohus siiski leidis, et ETAg on vaidlusaluse taotluse hindamisel teinud olulise menetlusvea, kuna teadlasele saadetud vastuses, hindamisnõukogu koosoleku protokollis ja lõpphinnangus ei ole esitatud faktivigadele viitavate vastuväidete analüüsi.

Seega ei nähtu lõpphinnangust, millises osas ETAg teadlase vastuväidetega arvestas ja miks lõpphinde korrigeerimiseks siiski vajadus puudus. Kohtu hinnangul ei ole põhjendamisnõude täitmiseks piisav hindamisnõukogu üldsõnaline viide, et ilmselget viga hindamises ei ole tehtud.

Teadusagentuuri juhatuse ja hindamisnõukogu esimees Andres Koppel selgitas, et agentuur nõustub kohtuotsusega  nig ei lähe seda vaidlustama. «Kuigi kohtuotsus oli meie jaoks negatiivne, aitab see meil edaspidi eksperdikomisjonide ja hindamisnõukogu töö kvaliteeti tõsta. Kindlasti teeme sellest juhtumist väga tõsised järeldused ja püüame edaspidi hinnanguid põhjalikumalt ja arusaadavamalt selgitada,» lisas Koppel. Tema sõnul saab tuua vlja ka positiivse joone agentuurile, nimelt, otsusega sai ETAg kinnituse, et uurimistoetuste taotluste hindamise süsteem on igati asjakohane.

«See on eriti oluline, arvestades meie pingelisi rahastuskonkursse, kus ka väikesed muudatused hinnetes võivad lõpptulemust ja ka väga tugeva uurimisprojekti rahastamise võimalikkust mõjutada,» lausus Koppel. 

Kohtuotsus ei ole jõustunud ja on vaidlustatav 30. novembrini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles