Vaata: astronoomid tabasid pildile Linnutee-laadse galaktika universumi algusajast (1)

Copy
Astronoomid avastasid 12 miljardi valgusaasta kauguselt galaktika SPT0418-47, mis meenutab oma struktuurilt praegust Linnuteed ning heidab sellega kinda paljudele senistele teooriatele varase Universumi kohta.
Astronoomid avastasid 12 miljardi valgusaasta kauguselt galaktika SPT0418-47, mis meenutab oma struktuurilt praegust Linnuteed ning heidab sellega kinda paljudele senistele teooriatele varase Universumi kohta. Foto: -/AFP

Uus vaatlus viitab, et varane universum võis olla rahulik ja korrapärane koht, mitte kaootiline segapundar nagu varasemad uuringud on väitnud.

Tšiilis asuv ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) teleskoobi tehtud pildil on näha galaktika SPT-SJ0418-47, mis asub meist koguni 12 miljardi valgusaasta kaugusel. Arvestades, et selle raadiolainetel kulus ALMA 66 raadioteleskoobist koosneva vaatlusjaamani jõudmiseks 12 miljardit aastat ja universum ise on 13,8 miljardit aastat vana, pidigi see olema tekkinud ligikaudu 1,4 miljonit aastat pärast Suurt Pauku.

Vaatluse tegemisel tuli kasuks tõsiasi, et SPT-SJ0418-47 ja Maa vahel asub veel üks teine galaktika, mille gravitatsioon toimis vaatluse käigus läätsena, mis painutas SPT-SJ0418-47st tulenevaid kiiri Maa poole nii, et ALMA sai pildi tehtud oluliselt paremini kui muidu oleks. Lõpliku kuva saamiseks tuli siiski kasutada põhjalikku arvuti-modelleerimist.

Nüüd kirjutavadki teadlased ajakirjas Nature, et galaktika koosneb pöörlevast kettast, mille keskmes asub paksem osa, mis sarnaneb suuresti meie enda Linnuteele. Arvestades galaktika vanust, on see üllatav, kuna varasemate teooriate kohaselt arvati, et sellised korrapärased vormid tekkisid alles hiljem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles