«Admiral Bellingshausen» ületas 60. paralleeli ja on nüüd ametlikult Antarktikas

Copy
Foto: Maris Pruuli

Eesti Antarktika-ekspeditsioon ületas ööl vastu teisipäeva 60. laiuskraadi ning on nüüd ametlikult jõudnud Antarktika vetesse.

Drake’i väina ületus kestab. 6. jaanuari õhtuks oli tsirka pool kardetavast väinast puhaste paberitega läbitud ning läheneme jõudsalt kahe Austraalia mõõtu maailma suurimale looduskaitsealale Antarktikale. Uurime uhkusega merekaarte, kus Bellingshausenit nimetatakse korduvalt Eesti admiraliks. Tuvastame erinevaid delfiiniliike. Ushuaiast kaasa võetud hiidsaia viilud said täpselt südame kujulised. Polaarekspert Jaanus Hannes on aga kindel, et need meenutavad Antarktikat.

Foto: Märten Vaikmaa

Eks me südamed olegi praegu sel külmal mandril. Ainuke merehaigeks jäänud meeskonnaliige on  paranenud. Neptun on me tegemisi seni lahke pilguga jälginud. Selle nimi, kus praegu sõidame, on meremeeste keeles Drake Lake ehk üsna sile ja rahulik Drake’i väin. Kui Neptun ka meelt muutma peaks, oleme tänulikud ilusa alguse eest.

Ööl vastu 7. jaanuari saabunud teade:

6. jaanuari õhtul ületas Admiral Bellingshausen Drake’i väinal 60 laiuskraadi ja oleme ametlikult Antarktikas. Kõlas pidulik laevasireen, laevapere kogunes tekile sinimustvalge lipu ette. Kapten Indrek Kivi tänas Neptunit meid seni nõnda hästi hoidmast ja palus tema toetust ka jäämägede vahele.

Maris Pruuli, pootsman

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles