TLÜ kirjastuse uurimused pääsesid maailmakuulsatesse andmebaasidesse

Brita-Maria Alas
Copy
Rebekka Lotman ja tema raamatuna ilmunud doktoritöö „Eesti sonett“.
Rebekka Lotman ja tema raamatuna ilmunud doktoritöö „Eesti sonett“. Foto: Rein Olesk

Tallinna Ülikooli kirjastuse uurimused pääsesid tuntud andmebaasidesse, kus on esindatud ka Oxfordi, Yale'i ja Cambridge'i teadustööd. Lähitulevikus loodetakse andmebaasides avaldada ka eestikeelseid teadusuuringuid.

Tegu on teadusmaailma olulisimate andmebaasidega, mis annavad uurimuste väljastajatele suurema võimaluse osaleda rahvusvahelistes teadusdiskussioonides. Web of Science'i andmebaasid on Eesti Teadusinfosüsteemis kõrgeima kvalifikatsiooniga väljaanded. «Sisuliselt tähendab Web of Science'i andmebaasidesse pääsemine, et need teosed on saadaval ühes tähtsamas teadusväljaannete nimistus: seega on nad kergemini leitavad, saavad suuremat tähelepanu ja neid tsiteeritakse enam,» selgitas TLÜ kirjastuse peatoimetaja Rebekka Lotman.

Lotmani sõnul esitatakse taotlused eestikeelsete uurimuste avaldamiseks Clarivate Analyticsile juba järgmisel aastal. «Iga väljaanne saadetakse seal eraldi hindamisele, mis võib võtta aega isegi kuni aasta,» selgitas peatoimetaja. Olenemata sellest, et eestikeelsete teoste lugejaskond on väike, usub Lotman, et see võimalus motiveerib rohkem emakeeles teadustöid kirjutama.

TLÜ kirjastuse üldkolleegiumi esimehe, professor Marek Tamme sõnutsi on vastne otsus tunnustus kirjastuse heale ja sihipärasele tööle viimasel kümnel aastal. «Noore kirjastusena nõudis rahvusvaheliste teadusandmebaaside tunnustuse saavutamine meilt mitu aastat.»

TLÜ kirjastusel on viis valdkondlikku originaaluurimusi avaldavat sarja: «Acta humaniora», «Acta socialia», «Acta realia et naturalia», «Acta educatio» ja «Acta artes» ning valdkondade ülene sari «Gigantum humeris». 2020. aasta kevadel tähistab TLÜ kirjastus 10. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles