«Admiral Bellingshausen» Falklandi saartel: Antarktika jäist hingust on juba tunda (3)

Tiit Pruuli
Copy
Falklandi saared
Falklandi saared Foto: Tiit Pruuli

S/Y Admiral Bellingshausen on jõudnud laeva pillutavaid hiigellaineid trotsides Falklandi saartele.

Ülesõit Puerto Madryn-Port Stanley

Teekond algas Argentina rannikult Golfo Nuevo lahest. See paik on tuntud kahe asja poolest. Esiteks on siin teoreetiline võimalus jälgida vaalu. Teiseks on siin teoreetiline võimalus jälgida Argentina allveelaevu. Olgu kohe öeldud, et meie ei kohanud kumbagi.

Puerto Madryn on alla 100 000 elanikuga linnake, mis elatubki põhiliselt vaalavaatlejatest turistidest.

Puerto Madrynis liitusid meie meeskonnaga akadeemik Maarja Kruusmaa, merepäästja Meelis Tint ja laulja Jarek Kasar.

Kui olime oma ankru linnakese vastast liivasest merepõhjast kätte saanud, algas 630 miili pikkune meresõit Falklandile. Kuna meie järgmine sihtkoht on Argentina linn Ushuaia, siis selleks, et meid sinna sisse lastaks, pidime Argentina mereväelt võtma Falklandi saarte ehk argentinapäraselt Islas Malvinaste külastamiseks eraldi loa. Teadupärast peab Argentina saari endale kuuluvaiks ja britte okupantideks.

Peaaegu neli päeva kestnud ülesõit kulges rahulikult, kui välja jätta see, et ajuti rullus laev suurtes külglainetes nii võimsalt, et raske oli oma kois püsida ning vee- ja õhtutemperatuurid on nüüd juba alla 10 kraadi.

Antarktika jäist hingust on kergelt juba tunda.

Mitmed, eesotsas meremuuseumi direktori Urmas Dreseniga avastasid endas foodusfotograafi ja veetsid tunde laeva ahtritekil albatrosse ja tormipääsuid pildistades.

Port Stanleys peatume vähemalt kaks päeva, sest meie teele on saabumas võimas tsüklon, mille sisse on parem mitte sattuda, vaid oodata suurema möllu möödumine sadamas ära.

Tiit Pruuli

Ekspeditsiooni üldjuht

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles