Dorian tõusis Atlandi ookeani võimsamate orkaanide etteotsa (6)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Orkaan Dorian.
Orkaan Dorian. Foto: NOAA / RAMMB / AFP / Scanpix

Kliima soojenemise tõttu ebatavaliselt soe merevesi võimendas niigi ägedat orkaan Doriani veelgi, mistõttu jagab see nüüd kõigi aegade tugevamate orkaanide edetabelis esikohta.

Pühapäeval tuulekiirusega 83 m/s Bahamasid tabanud orkaan Dorian oli juba tol hetkel kõige tugevam orkaan, mis kunagi saarestikku tabanud, paiguti tõusis tuule kiirus koguni 97 meetrini sekundis. Doriani tekitatud kahju täieliku ulatuse kokkuarvutamiseks kulub veel üksjagu aega, kuid juba praegu on selge, et nii laastav ei ole olnud ükski varasem troopiline tsüklon, kirjutab New Scientist.

Varasematest orkaanidest mõõdeti suuremaid tuulekiirusi vaid 1980. aastal möllanud orkaan Alleni puhul, mille kiirus tõusis koguni 305 kilomeetrini tunnis. Samas oli Allen siiski rannikule jõudmise hetkeks üksjagu raugenud ega olnud seetõttu nii hävituslik.

Praegu läheneb Dorian aegamööda USA kolme osariigi, Florida, Georgia ja Lõuna-Carolina rannikule. Kuigi tormi enda hoog selle käigus raugeb, prognoositakse siiski üleujutusi ja tugevaid tuuli, mis toovad tõenäoselt kaasa väga suuri kahjusid. Näiteks 2016. aastal sama trajektoori mööda rannikule jõudnud orkaan Matthew tekitas 11 miljardi dollari väärtuses kahju.

Lisajõudu on Dorian saanud kliima soojenemisest – mereveetase on tõusnud 20 sentimeetrit üle tavapärase, mis on juba piisav, et orkaani võimendada. Samamoodi teeb olukorda hullemaks ka merevee tavapärasest 1 kraadi võrra kõrgem temperatuur.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles