Saada vihje

Gluteenivaba dieedi kasulikkus seati taas kahtluse alla

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Agustin Marcarian / Reuters / Scanpix

Gluteeni sisaldava jahu söömine ei avalda tervete inimeste seedeelundkonnale mitte mingisugust mõju, näitab esimene topeltpime juhuslikustatud kliiniline katse.

Uuring viitab taaskord, et gluteenitundlikkuseta inimestel pole mõtet valgu tarbimist vähendada, kirjutab ERR Novaator.

Värskes töös uurisid teadlased eesotsas Ian David Croalliga Sheffieldi Ülikooolist gluteenist loobumise mõju soolestikule teadusmaailma kuldstandardi abil. Katse raames sõid 28-st tavaliselt gluteenivaba dieeti järgivast inimesest pooled kahe nädala jooksul kaks korda päevas endale teadmatult 14 grammi gluteeni. Enne ja pärast katse algust läbisid uurimisalused põhjaliku tervisekontrolli. Töörühm leidis, et gluteeni söönud inimestel ei esinenud katse lõpuks sagedamini muu hulgas kõhulahtisust, kõhuvalusid, kõhukinnisust ega kõrvetisi.

Uuring ilmus teadusajakirjas Gastroenterology.

Tagasi üles