Avalik konkurss: eestlased saavad anda nime kaugele tähele ja eksoplaneedile

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: HO / AFP / Scanpix

Rahvusvaheline Astronoomialiit on määranud Eestile võimaluse anda nimi 2008. aastal avastatud eksoplaneedile XO-4b ja tema kodutähele.

Nimeandmise konkurss on osa Rahvusvahelise Astronoomialiidu sajanda juubeliga, mille raames on välja kuulutatud mitmeid ülemaailmseid üritusi, mis on pühendatud astronoomilistele sündmustele. Planeetidele nime andmise projekt kannab nime NameExoworlds. Lisaks planeedile endale tuleb nimi anda ka tähele, mille ümber see planeet tiirleb. Vastava projekti korraldajate poolt on igale riigile määratud üks täht ja tema ümber tiirlev planeet. Üheks valiku printsiibiks oli see, et ümber nö ematähe tiirleks ainult üks planeet (samas võib muidugi edaspidiste täpsemate vaatluste käigus selguda, et seal on veel teisigi). Selleks, et sobilikud nimed välja valida, korraldatakse igas riigis nime andmise konkursid.

XO-4 täht ise paikneb Ilvese tähtkujus ja on üsna nõrk ning palja silmaga ei ole ta nähtav, kuid korraliku amatöörteleskoobiga võib teda ka üles leida. Süsteemi kauguseks hinnatakse umbes 950 valgusaastat. Planeet teeb tiiru ümber ematähe 4,1 päevaga ja paikneb ligikaudu 20 korda ematähele lähemal kui Maa Päikesest. Planeedi massiks hinnatakse umbes 1,4 Jupiteri massi ja raadiuseks 1,25 Jupiteri raadiust.

Tartu Observatooriumi teadlased on XO-4b planeedile ja XO-4 tähele nime andmiseks korraldanud avaliku konkursi, mille raames võivad oma nimekandidaadi välja käia kõik soovijad. Nimede valiku kriteeriumitega saab tutvuda observatooriumi veebilehel ning seal samas saab ka välja käia oma nime koos põhjendustega.

Konkurss kestab 15. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles