Geneetikud nõuavad laste sünnieelsele geneetilise muundamisele 5-aastast keeldu

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu.
Vastsündinu. Foto: Northwestern University / SWNS / Scanpix

Varasemad üleskutsed inimese pärilikkusaine kallale minemisest hoiduda ei ole töötanud ja nüüd proovitakse ebaeetiliste tegude ärahoidmiseks juba kangemat sõnastust.

Teaduajakirjas Nature kirjutavad 18 teadlast, nende seas ka hetkel kõikjal ilma tegeva uue geenitehnoloogia CRISPR rajajad, et ebaeetiliste eksperimentide ärahoidmiseks on vaja viieaastast moratooriumit kõigile inimese päritava DNA muudatusega seotud uuringutele. Selle all peetaks silmas seemne- ja munarakkude, aga ka embrüote geneetilist muutmist.

Plaani kohaselt oleks nimetatud geenmuundamise operatsioonid siiski lubatud, kuid seda vaid teadusuuringute raames ning elus lapsi nendest eksperimentidest kindlasti sündida ei tohiks. Samamoodi oleks lubatud ka kõik inimgeenide muundamised, millega ei kaasneks muudetud pärilikkusaine edasi pärandumine tulevastele põlvedele, ehk somaatiliste (keharakkude) rakkude muutmine.

Moratooriumi eesmärk oleks luua mühinal arevale teadusele omamoodi vaheaeg, mille jooksul oleks võimalik rahus välja mõelda  ja kokku leppida, kuidas inimese genoomi muutmisesse suhtuda ning kuidas seda valdkonda reguleerida. Lisaks peaks selle aja jooksul edasi arendatama ja kontrollima ka CRISPR-tehnoloogiat, et tagada selle turvalisus.

Sellise üleskutse eesmärk on hoida ebaeetilisi inimeluga mängimisi, millelaadsega läks möödunud aasta novembris ajalukku hiina teadlane He Jiankui, kes šokeeris maailma kahe tüdruku Lulu ja Nana sünnist. Mõlemal õel oli CRISPRi abiga väljan lülitatud HIV nakatamist võimaldav geenivariant. Skandaali puhkemise järel kadus He avalikkuse silme alt ning meedias avaldatud teadete kohaselt peaks ta hetkel olema Hinna võimude poolt kinni peetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles