Mardna: hemoglobiini põhjal veel süüd ei tõenda (11)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
dr. Mihkel Mardna on Spordimeditsiini SA juhataja.
dr. Mihkel Mardna on Spordimeditsiini SA juhataja. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Spordiarst Mihkel Mardna sõnul ei pruugi ETV «Pealtnägijas» esitatud näited Andrus Veerpalu ja Jaak Mae vere hemoglobiinitaseme kõikumise kohta veel dopingusüüd tähendada, kuigi mõned kirjeldatud kõikumised on siiski silmatorkavad.

Nimelt avas kolmapäevane «Pealtnägija» uuesti aastaid tagasi lekkinud bioloogilised passid, milles kajastuvad ka Eesti sportlaste verekontrolli andmed aastatel 2001–2010. Saates iseloomustatakse suure amplituudiga kõikuvaid vere hemoglobiinitaseme näitajaid kui «ülikahtlasi» ning kahtlusevarju alla satuvad ka Andrus Veerpalu ja Jaak Mae säravamad medalid.

Postimehele telesaates esitatud väiteid kommenteerinud spordiarsti Mihkel Mardna sõnul ei saaks mainitud kõikumiste põhjal aga siiski konkreetset süüdistust esitada – kuigi antidopingulaboritele kehtivad küllaltki ranged standardid, võivad lekkinud näidud siiski sisaldada mõõtevigu. Mis aga kõige olulisem: kahtlaseks tunnistamiseks peaksid kõikumised toimuma palju lühema ajavahemiku piires. Lõpliku süü kinnitamiseks on aga vaja juba täpsemat uurimist.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles