Jaapani kosmosesond tulistas asteroidi pihta (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon Hayabusa2 maandumisest Ryugul.
Illustratsioon Hayabusa2 maandumisest Ryugul. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Reedel edukalt asteroidi Ryugu peal maandunud maanunud Jaapani kosmosesond Hayabusa2 tulistas pinnasesse kuuli, et murda lahti tükke, mida uurimiseks Maale tagasi tuua.

Sond kasutas esimest, väiksemat kuuli, et tulistada pinnasest lahti tükke, mis on kogunud endasse radiatsiooni ja kõrge energiaga osakesi tõenäoliselt päikesesüsteemi sünnist saadik. Samas kannab seadeldis endaga kaasas ka märksa suuremat kuuli, et paisata lahti sügavamal paiknevaid materjale, mis on jäänud välismõjude eest varjatuks miljardeid aastaid.

Jaapani teadlased arvavad, et Ryugu pinnas peidab endas vett ja mitmesuguseid orgaanilisi aineid, mida tänapäeval saab vaadelda kui «ajakapslit» miljardite aastate taha, mil taolised ühendid polnud veel moodustanud planeete. Niivõrd vanade materjalide uurimine võib anda teadlastele palju parema aimduse sellest, kuidas päikesesüsteem sündis ja milline võis see oma sünni ajal välja näha.

Hayabusa 2 poolt asteroidi sisse tulistatud kuul näeb välja selline.
Hayabusa 2 poolt asteroidi sisse tulistatud kuul näeb välja selline. Foto: JAXA

Hayabusa2, mis tiirleb hetkel 20-kilomeetrisel orbiidil ümber asteroidi kiirusel 145 meetrit tunnis, pidi kuuli tulistamiseks ja näidiste kogumiseks tulema asteroidile palju lähemale ja aeglustama kiirusele 35 meetrit tunnis. Kõik protseduurid läksid Jaapani kosmoseagentuuri JAXA sõnul siiski edukalt, mis tähendab, et sond kannab nüüd esimesi näidiseid, mida tagasi tuua.

See kuidas asteroidi tulistamine mehhanism täpsemalt toimib, võib lugeda JAXA veebilehelt.

Hayabusa2 missioon startis 2014. aasta detsembris ja peaks proovidega Maale naasma 2020. aastal. Ettevõtmine läheb maksma umbes 30 miljardit jeeni (260 miljonit dollarit).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles