Avastus: mesilased oskavad arvutada

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Mesilindude piiratud matemaatiline võimekus oli teada varemgi, kuid värske teadustöö näitab, et need putukad oskavad rohkemgi kui seni arvatud.

Mesilaste matemaatiliste oskuste «esimene pääsuke» oli suvel ilmunud uuring, milles näidati, et mesilinnud oskavad eristada ühte ja nulli, ehk siis mõistavad null kontseptsiooni. Nagu ka Postimees tollal kirjutas, näitas uuring, et mesilased oskavad näha nulli kui väikseimat ühikut diskreetsete numbrite jadas.

Nüüd aga selgub, et nende matemaatiline taip võib olla veelgi arenenum. Nimelt püstitasid Austraalia ja Prantsuse teadlased mesilastele ülesande, kus nood pidid magusa suhkruveetilga kätte saamiseks tegema läbi lihtsad liitmis-lahutamistehted, kirjutab ERR Novaator.

Kui selliseid valikuid oli mesilastele sada korda antud, paistsidki nad ära õppivat, et õige vastuse saamiseks tuleb teha kas liitmis- või lahutamistehe. Teadlased julgevad seda väita, sest õpitu kontrollimisel olid õigeteks vastusteks valitud sellised kujundite arvud, mida õppimise ajal ei olnud kasutatud. Nii ei saa keegi öelda, et mesilased oleksid mõne kujundite arvu lihtsalt meelde jätnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles